2014 – cel mai călduros an înregistrat vreodată

cel mai calduros an
Cel mai călduros an a fost 2014 / imagine WMO

Organizația Meteorologică Mondială a confirmat 2014 drept cel mai călduros an din istoria înregistrată, totodată avertizând asupra tendinței globale ascendente de încălzire ca fiind mai importantă decât recordul unui an. Astfel, în timp ce diferențele dintre cei mai călduroși ani pot fi nesemnificative, este important că 14 din cei mai călduroși 15 ani, începând din 1850, au fost înregistrați după anul 2000.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM), structură specializată în cadrul Organizației Națiunilor Unite, a analizat datele colectate de către principalele instituții internaționale și a confirmat concluziile la care au ajuns acestea. Conform calculelor OMM, temperatura medie globală a aerului în 2014 a fost cu 0,57 grade Celsius mai mare decât media pe termen lung de 14 grade Celsius, calculată pentru perioada de referință 1961 – 1990. Pentru comparație, temperaturile au fost cu 0,55 grade Celsius peste medie în 2010 și cu 0,54 grade Celsius în 2005.

Diferențele între acești ani sunt mai mici însă decât marja de incertitudine, estimată la 0,10 grade Celsius. Cu alte cuvinte, topul celor mai călduroși ani nu poate fi stabilit cu certitudine, dar tendința globală de încălzire este evidentă. Astfel, paisprezece din cei cincisprezece cei mai călduroși ani din istorie au fost înregistrați în acest secol.

Mai mult, anul 2014 a fost cel mai călduros an în absența unui fenomen El Niño complet dezvoltat. Anterior, anul 1998, considerat cel mai călduros an din secolul XX, a avut valori record pe fondul unui El Niño puternic. În 2014 au fost constatate atât valuri de căldură și secetă în unele regiuni, cât și ploi torențiale și inundații masive în alte regiuni ale Pământului, extreme considerate drept reprezentative pentru schimbările climatice.

Anunțul OMM vine în contextul negocierilor din cadrul Conferinței de la Geneva (9 – 14 februarie 2015) pentru elaborarea Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, preconizată a fi semnată în decembrie 2015 la Paris.

Surse: WMO, NASA