Acidul folic administrat înainte de sarcină reduce riscul întârzierii de creștere intrauterină

Spanacul – o sursă naturală de acid folic / imagine Herbolario Allium
Spanacul – o sursă naturală de acid folic / imagine Herbolario Allium

Un nou studiu privind eficiența suplimentelor cu acid folic a concluzionat că administrarea sa înainte de concepție reduce semnificativ riscul ca nou-născutul să fie mic pentru vârsta gestațională. Întrucât întârzierea de creștere intrauterină a fost asociată cu creșterea morbidității și mortalității neonatale și un risc sporit de boli cronice pe parcursul vieții, este recomandată administrarea acidului folic înainte de sarcină ca mod de a reduce aceste potențiale pericole pentru sănătate.

Acidul folic este cunoscut și ca vitamina B9, iar numeroase cercetări au evidențiat rolul său în menținerea stării generale de sănătate, în special înainte de și în timpul sarcinii. Studiile anterioare au demonstrat că administrarea preconcepţională de suplimente cu acid folic ajută la prevenirea apariției malformațiilor de tub neural, cum ar fi spina bifida (defect congenital al coloanei vertebrale).

Noul studiu a fost realizat de către cercetătorii Universității Birmingham și publicat sub egida Colegiului Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor (RCOG). Scopul său a fost de a evalua influența momentului în care se începe administrarea de acidul folic asupra riscului ca nou-născutul să fie mic pentru vârsta gestațională (SGA), adică să aibă o întârziere de creștere intrauterină care să rezulte într-o greutate/lungime mai mică la naștere decât ar fi normal.

Analizând datele medicale colectate în 108525 sarcini, în 39416 situații existând și informații despre data la care a fost începută administrarea de acid folic, autorii cercetării susțin că rata cea mai mare de SGA s-a înregistrat în cazul sarcinilor în care nu s-au luat deloc suplimente de acid folic. De asemenea, comparând datele privind administrarea acidului folic înainte de concepție și în timpul sarcinii, cercetătorii susțin că prima variantă corelează cu un risc mai scăzut de întârziere de creștere intrauterină.

Deși administrarea de acid folic a devenit recomandare standard pentru femeile care doresc să rămână însărcinate, se estimează că doar o treime urmează acest sfat. Prin urmare, autorii cercetării susțin că ar trebui impulsionată administrarea de acid folic înainte de sarcină și în primul trimestru, RCOG susținând chiar necesitatea îmbogățirii făinii și pâinii cu vitamina B9.

O propunere similară a Ministerului Sănătății din România a fost întâmpinată cu reticență și, în cele din urmă, abandonată. Printre sursele naturale de acid folic pot fi enumerate alimente ca spanacul, orezul, fasolea pestriță, sparanghelul sau varza de Bruxelles. Deși au fost studiate mai multe posibile efecte negative ale excesului de acid folic, până acum nu s-a confirmat niciun risc serios pentru sănătate. Desigur, suplimentele de acid folic trebuie luate doar la recomandarea medicului.

Surse: University of Birmingham, RCOG, BJOG, NIH, Flickr