Adidas Brazuca – tehnologia mingii oficiale CM 2014

Brazuca
Adidas Brazuca – mingea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2014

Brazuca este mingea oficială a Campionatului Mondial de Fotbal 2014, iar Adidas susține că va deveni „emblematică”, fiind realizată cu ajutorul ultimelor tehnologii. Incluzând Brazuca, Adidas a realizat 12 mingi pentru Campionatele Mondiale, dar nu toate au fost pe placul jucătorilor. Jabulani, mingea oficială pentru CM 2010, a fost criticată de mai mulți portari pentru traiectoria imprevizibilă, iar atacantul brazilian Luis Fabiano a numit-o „supranaturală”.

Adidas susține că a investit în cercetare și a reușit să elimine aceste probleme, Brazuca fiind o minge „previzibilă, stabilă, corectă și veritabilă”. Mingea ar trebui să ofere control și acuratețe îmbunătățite. De altfel, Brazuca este o versiune actualizată a modelului Tango 12, mingea oficială a Campionatului European de Fotbal 2012.

Brazuca este alcătuită din trei elemente: camera, scheletul și structura externă formată din șase bucăți identice lipite termic. Adidas consideră că acestea sunt secretul inovator al mingii, reducând erorile datorate asamblării. Cele mai multe mingi sunt formate din 12, 16 sau 32 de părți exterioare, ceea ce ar contribui la apariția unor imperfecțiuni și la creșterea volumului de apă absorbit. Conform specificațiilor oficiale, Brazuca are un procent de absorbție al apei de 0,2 %, cântărește 437 grame și are o circumferință de 69 cm (modelul aprobat de FIFA poate fi între 68,5 – 69,5 cm).

Brazuca
Cele șase componente ale mingii Brazuca

Adidas susține că Brazuca este „cea mai testată minge” pe care a produs-o până acum, fiind evaluată atât în laborator, cât și cu ajutorul a 600 de fotbaliști profesioniști. Mingea a fost testată și de mai mulți experți independenți, concluziile lor părând să susțină afirmațiile Adidas.

Dr. Rabi Mehta, cercetător la NASA Ames Research Center și specialist în aerodinamică, consideră că reducerea numărului de bucăți exterioare din care este formată mingea contribuie la creșterea vitezei, dar suprafața mingii Brazuca are mici denivelări care ar trebui să ajute la menținerea stabilității.

Dr. Simon Choppin, din cadrul Centre for Sports Engineering Research – Sheffield Hallam University, a examinat Brazuca cu un scanner laser obținând un model 3D al mingii. Măsurătorile efectuate arată că adâncimea „cusăturilor” este de 1,56mm, de mai mult de trei ori mai mare decât la Jabulani (0,48mm).

Brazuca
Versiunea Brazuca pentru finala Campionatului Mondial de Fotbal 2014

Concluzii similare au avut și cercetătorii Universității Adelaide, care au testat mingea în tunelul aerodinamic și consideră că are o stabilitate îmbunătățită. Și cercetătorii universității japoneze Tsukuba au testat mingea în tunelul aerodinamic cu ajutorul unui robot, concluzionând că Brazuca are o traiectorie predictibilă.

Majoritatea cercetătorilor consideră că modul în care a fost construită Brazuca o va face să se comporte ca o minge clasică, iar jucătorii nu ar trebui să lovească foarte tare. Desigur, între testele de laborator și experiența practică este o diferență mare și rămâne să vedem cum se va comporta Brazuca la Campionatului Mondial 2014.

Pentru cei care doresc să cumpere o minge oficială CM 2014, trebuie menționat că o parte a produselor Brazuca sunt realizate într-o altă fabrică Adidas din Pakistan, iar tehnologia pare să nu fie chiar așa de evoluată.

La final, câteva clipuri de prezentare pentru Adidas Brazuca.
I am Brazuca. Match ball of the 2014 FIFA World Cup™ – adidas Football

Brazuca Production Video

Brazuca Around the World: Brazil – adidas Football

Surse: Twitter, BBC, Adidas Group, The University of Adelaide, Nature, Adidas