Agilodocodon și Docofossor, mamifere primitive din vremea dinozaurilor

Agilodocodon scansorius
Agilodocodon scansorius / ilustrație April I. Neander

Agilodocodon scansorius și Docofossor brachydactylus sunt două specii de mamifere primitive, considerate cele mai timpurii mamifere arboricole și galericole descoperite până acum. Studierea fosilelor descoperite în China arată că Agilodocodon ar fi trăit în copaci în urmă cu cca. 165 milioane de ani, în timp ce Docofossor viețuia în subteran în urmă cu aproximativ 160 milioane de ani. Deși fac parte din ordinul Docodonta și nu au urmași direcți în mamiferele moderne, descoperirea celor două specii sugerează o vastă diversitate ecologică printre mamiferele primitive.

Fosilele care au condus la descrierea speciei Agilodocodon scansorius au fost descoperite în situl de fosile Daohugou din formațiunea geologică Tiaojishan, Mongolia interioară, China. Agilodocodon a fost prezervat în sedimentele unui lac din urmă cu 165 milioane de ani, alături de oase fiind vizibilă și blana.

Agilodocodon
Fosilă Agilodocodon / imagine Zhe-Xi Luo

În urma studierii specimenului tip, cercetătorii consideră că Agilodocodon scansorius avea degete cu gheare curbate și membre cu proporții specifice mamiferelor care trăiesc în copaci sau tufișuri. Dentiția era adaptată pentru a se hrăni cu rășina sau seva arborilor, dinții din față permițându-i să roadă scoarța. Caracteristica este similară cu dinții unor specii de maimuțe moderne din America de Sud și este prima dovadă cunoscută a acestui mod de hrănire printre mamiferele primitive.

Docofossor
Fosilă Docofossor / imagine Zhe-Xi Luo

Docofossor brachydactylus a fost descoperit tot în sedimentele unui lac din Jurasic, în situl de fosile Ganggou din provincia Hebei, China. Trăind în urmă cu aproximativ 160 milioane de ani, Docofossor este cel mai primitiv mamifer galericol cunoscut până acum. Din punct de vedere al dimensiunilor și adaptărilor la viața în subteran, Docofossor brachydactylus se aseamănă destul de mult cu speciile din familia modernă de mamifere Chrysochloridae, cunoscute drept cârtițe aurii.Docofossor avea degete ca o lopată, molari superiori scurți și largi pentru a fora, precum și o postură care indica deplasarea în subteran.

Docofossor brachydactylus
Docofossor brachydactylus / ilustrație April I. Neander

Descoperirea celor două specii demonstrează că mamiferele primitive au fost mult mai diversificate decât se credea până acum și au reușit să evolueze într-o eră dominată de dinozauri. Descrierile speciilor Agilodocodon scansorius și Docofossor brachydactylus au fost publicate în studiile „An arboreal docodont from the Jurassic and mammaliaform ecological diversification”, respectiv „Evolutionary development in basal mammaliaforms as revealed by a docodontan”, apărute în revista Science.

Surse: University of Chicago, Science, Science