Airbus prezintă Adeline, o rachetă parțial reutilizabilă

Airbus Adeline
Adeline – ADvanced Expendable Launcher with INnovative engine Economy

Competiția în domeniul lansărilor spațiale s-a încins destul de tare, iar Europa părea să fi rămas în urmă. Odată cu prezentarea Adeline, un sistem parțial reutilizabil care ar putea să transporte astronauții în spațiu, Airbus se alătură SpaceX în încercarea de a defini viitoarele misiuni pe orbita Pământului și chiar mai departe. Pentru moment însă, Adeline este în stadiul de concept, iar materializarea sa va depinde de deciziile politice la nivelul UE.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat deja semnarea unui „acord istoric” pentru continuarea dezvoltării rachetei Ariane 6, care ar trebui să zboare pentru prima dată în 2020. Încă de la acest anunț era evident că Ariane Space, consorțiul european care construiește și operează rachetele Ariane și în care Airbus deține aproape 43%, nu va putea concura cu sistemele reutilizabile SpaceX sau, mai nou, cu rachete ieftine dezvoltate de India și Blue Origin New Shepard.

Europa trebuia să dezvolte un sistem care să ofere posibilitatea de a reutiliza racheta, măcar parțial, scăzând astfel costurile de exploatare. Airbus susține că a lucrat în secret în ultimii cinci ani, iar rezultatul este Adeline – ADvanced Expendable Launcher with INnovative engine Economy. Pentru moment, detaliile sunt destul de sumare și conceptul poate fi descris cel mai bine de clipul următor.

Practic, Airbus reia o parte din ideile dezvoltate în cadrul proiectului SpacePlane, un „avion” care să transporte turiștii în spațiu. În cazul Adeline, treapta principală a rachetei ar urma să fie reutilizabilă, iar capsula/naveta spațială se va întoarce pe Pământ ajutată de motoare cu elice. Deși reutilizarea treptei principale necesită mai mult combustibil, se estimează că, pe ansamblu, costurile de lansare s-ar reduce cu 20 – 30%.

Dacă totul merge conform planului, Airbus estimează că Adeline ar putea zbura în 2025, la cinci ani după preconizatul debut Ariane 6. Însă, compania susține că a investit până acum mai mult de 5 milioane de Euro în acest concept, iar continuarea sa va depinde de finanțarea în cadrul programelor spațiale europene.
Clipul următor prezintă încercarea eșuată SpaceX de a recupera treapta principală a rachetei Falcon 9 pe o platformă marină.

Surse: BBC, Airbus Defence and Space