Anthophora pueblo – albina cu stup din gresie

A. pueblo
Albina Anthophora pueblo ieșind din stupul de gresie / foto Michael Orr/Utah State University

În deșerturile din Sud-Vestul SUA, entomologii au descoperit o albină neobișnuită. Anthophora pueblo își construiește stupul săpând în gresie și evită rocile sau solurile mai ușor de penetrat. Deși mai sunt cunoscute și alte specii de „albine săpătoare”, A. pueblo este prima care preferă un stup construit în gresie. Cercetătorii bănuiesc că unul dintre motivele acestui comportament ar fi protecția mai bună în fața prădătorilor.

Primele specimene care au condus la descrierea noii specii au fost colectate în urmă cu aproape 40 de ani în două locații din deșertul San Rafael, Utah. Din păcate, acestea au rămas nestudiate în Colecția Națională de Insecte Polenizatoare a Departamentului Agriculturii din SUA. Michael Orr (Universitatea Utah) le-a redescoperit și l-a contactat pe Frank Parker, cercetătorul care le colectase inițial. Împreună au mers în regiunile deșertice din Sud-Vestul SUA pentru a le identifica habitatul.

Conform studiului publicat, specia a fost descoperită în cinci locații răspândite în Parcul Național Mesa Verde (Colorado), zonele deșertice din Utah și Valea Morții din California. În toate cazurile, albinele și-au construit stupii în stânci de gresie, o rocă sedimentară mult mai dură decât nisipul în care alte specii de albine de deșert obișnuiesc să își sape adăposturile. Albina Anthophora pueblo are o lungime cuprinsă între 10 și 15 milimetri și se folosește de mandibulele puternice și apă pentru a face tuneluri în gresie.

Deși săpatul le uzează mandibulele, cercetătorii susțin că efortul albinelor este recompensat printr-o mai bună protecție în fața prădătorilor. Galeriile sunt mai greu de accesat de către alte insecte, iar gresia nu oferă un mediu propice pentru dezvoltarea agenților patogeni. Entomologii bănuiesc că stupii din gresie sunt folosiți de mai multe generații, fiind extinși în timp. De asemenea, un astfel de stup le permite tinerelor albine să stea ascunse și să iasă doar atunci când florile deșertului ating maximul de înflorire. Anthophora pueblo a fost denumită în onoarea populațiilor native Pueblo, care obișnuiau să își sape locuințele în stânci, iar descrierea speciei a fost publicată în studiul „A new bee species that excavates sandstone nests”, apărut în revista Current Biology.
Sursă: Current Biology