Allkaruen koi – pterozaurul „creier antic” din Patagonia

Allkaruen
Pterozaurul Allkaruen koi / ilustrație © Gabriel Lío

Allkaruen koi s-ar traduce „creier antic”, iar paleontologii au ales această denumire pentru noua specie de pterozaur datorită cutiei craniene foarte bine conservate. Reptila zburătoare a trăit în urmă cu aproximativ 175 milioane de ani în ceea ce este acum provincia Chubut din Patagonia. Cercetătorii susțin că specia oferă informații importante despre evoluția pterozaurilor și adaptările care le-au permis să domine cerul în Jurasic și Cretacic.

Fosilele care au condus la descrierea genului Allkaruen au fost descoperite în formațiunea geologică Cañadón Asfalto din provincia Chubut, Argentina. Stratul de calcar din care au fost extrase pare să fi fost un lac la sfârșitul Jurasicului inferior (timpuriu), în urmă cu cel puțin 175 milioane de ani. Pterozaurii sunt un grup de reptile zburătoare ce au supraviețuit cea mai mare parte din Mezozoic, apărând prima dată în Triasicul târziu și pierind odată cu dinozaurii la sfârșitul Cretacicului, în urmă cu 66 milioane de ani. În prezent sunt cunoscute peste 150 de specii de pterozauri.

Ceea ce aduce nou Allkaruen koi sunt detaliile despre neuroanatomia acestor reptile. Cutina craniană, descrisă de autorii studiului ca fiind în „stare excelentă”, a permis inclusiv reconstrucția digitală a urechii interne. Conform studiului publicat, Allkaruen prezintă o serie de trăsături de tranziție, caracteristici intermediare în evoluția pterozaurilor către reptilele perfect adaptate la zbor din Jurasic și Cretacic.

Din nefericire, paleontologii nu au descoperit mai multe fosile din restul scheletului și nu pot oferi o imagine completă asupra noii specii. Allkaruen koi a fost denumit pornind de la cuvinte din dialectul local Tehuelche, „all” însemnând creier, „karuen” – antic și „koi” – lac. Studiul „A Jurassic pterosaur from Patagonia and the origin of the pterodactyloid neurocranium” poate fi consultat gratuit în jurnalul PeerJ.
Sursă: PeerJ