Angustopila dominikae, probabil cel mai mic melc terestru

Angustopila dominikae
Angustopila dominikae / foto B. Páll-Gergely & N. Szpisjak
Angustopila dominikae este o nouă specie de micro-melc din China, iar cercetătorii cred că ar putea fi cel mai mic melc terestru. Având o cochilie de numai 0,86 mm, aproape zece melci încap în urechea unui ac de cusut. Minuscul melc a fost descris alături de alte șase specii, dintre care Angustopila subelevata se remarcă prin dimensiuni similare.

Genul Angustopila („angustus” – îngust și „pila” – pilon) a fost definit în 2014 și cuprinde specii de microgasteropode cu dimensiuni mai mici de 5 mm, în general răspândite în zonele cu relief calcaros sau în peșteri. Până în prezent au fost descrise opt specii ale genului: A. tamlod, A. concava, A. elevata, A. huoyani, A. fabella, A. szekeres, A. dominikae și A. subelevata. Unele specii, precum A. neglecta, au fost incluse acum în genul Hypselostoma, alături de noile specii Hypselostoma socialis și H. lacrima.

Angustopila dominikae a fost descoperită în probele de sol colectate din formațiunile calcaroase situate în provincia Guangxi, în partea de sud a Chinei. Micro-melcul are o cochilie aproape sferică de 0,86mm. Pentru moment nu se cunosc prea multe detalii despre habitatul melcului, specia fiind descrisă pe baza unei singure cochilii. Noua specie a fost denumită pornind de la numele doamnei Dominika Páll-Gergely, soția coordonatorului cercetării.

Angustopila fabella are o cochilie ce se apropie de un milimetru, iar specimenele Angustopila subelevata descoperite până acum au dimensiuni cuprinse între 0,83 și 0,91mm, cercetătorii luând în considerare o dimensiune medie de 0,87mm. Din aceste considerente, Angustopila dominikae a fost prezentat drept posibil cel mai mic melc terestru. Desigur, având în vedere cât de mici sunt acești micro-melci și cât de puțin studiate sunt habitatele lor, un alt melc și mai mic s-ar putea ascunde printre rocile calcaroase. În 2014, zece specii noi de microgasteropode au fost descoperite în Malaezia, Sumatra și Tailanda. Următoarele imagini sunt din articolul Micro-bijuterii, noi specii de melci deja pe cale de dispariție.

Surse: ZooKeys, ZooKeys