Anzu wyliei – un dinozaur cu pene neobișnuit

Anzu wyliei
Anzu wyliei / ilustrație Mark Klingler/Carnegie Museum of Natural History

Anzu wyliei este o specie de dinozaur cu pene descrisă recent, iar aspectul și caracteristicile neobișnuite i-au adus porecla de „puiul de găină din infern” (Chicken from Hell). De altfel, paleontologii l-au și denumit pornind de la numele „Anzu”, un monstru din mitologia sumeriană. O parte a poreclei are un dublu înțeles, descrierea speciei fiind realizată după studierea a trei exemplare descoperite în formațiunea geologică Hell Creek din Dakota, arie recunoscută pentru fosilele din Cretacicul târziu.

Noua specie descoperită a trăit în urmă cu 68 – 66 milioane de ani și face parte din Oviraptorosauria, un grup de dinozauri cunoscuți în principal prin intermediul fosilelor descoperite în Asia centrală și de est. Paleontologii consideră că fosilele speciei Anzu wyliei oferă pentru prima dată o imagine detaliată a anatomiei, biologiei și relațiilor evolutive a oviraptorozaurilor din America de Nord. Timp de aproape 100 de ani, de la primele descoperiri, acest grup de dinozauri a fost cunoscut doar prin intermediul unor fragmente mici din schelet.

Anzu wyliei
Dinozaurul Anzu wyliei expus la Carnegie Museum of Natural History

Cele trei exemplare descoperite oferă cumulat un schelet aproape complet, pe baza căruia paleontologii au reconstituit aspectul speciei Anzu wyliei. Dinozaurul are o anatomie considerată neobișnuită, are o lungime de până la 3,5 m, o înălțime de aproximativ 1,5 m și o greutate de cca. 225kg. Cu excepția cozii lungi, Anzu wyliei seamănă cu o pasăre de mari dimensiuni care nu poate zbura.

Dinozaurul avea pene pe membrele superioare și coadă, un cioc fără dinți și o creastă înaltă în vârful craniului. Gâtul și membrele inferioare erau lungi și subțiri, apropiate de aspectul unui struț. Spre deosebire de păsări, Anzu wyliei avea gheare la extremitățile membrelor superioare. Conform cercetătorilor, structura craniului sugerează că Anzu wyliei era un dinozaur omnivor.

Descrierea speciei a fost realizată de către paleontologi ai muzeelor Smithsonian și Carnegie Museum of Natural History din Pittsburgh, cele trei schelete ale dinozaurilui Anzu wyliei fiind expuse la ultimul.


Sursă: Smithsonian, BBC