Apendicita poate fi tratată cu antibiotice

antibiotice
Antibiotice / imagine Flickr

Apendicita acută este considerată printre cele mai comune urgențe chirurgicale, dar această situație s-ar putea schimba în viitor. Un nou studiu susține că apendicita acută fără complicații poate fi tratată cu succes la copii doar cu ajutorul antibioticelor, oferind o alternativă la o intervenție chirurgicală dureroasă.

Studiul pilot a fost derulat de o echipă a Nationwide Children’s Hospital din SUA, iar rezultatele au fost publicate în ediția din 12 aprilie 2014 a Journal of the American College of Surgeons. Cercetătorii au selectat 77 de pacienți, cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani, diagnosticați cu apendicită acută fără complicații de către medicii secției de urgență între octombrie 2012 și octombrie 2013. Participanții acuzau dureri abdominale pentru nu mai mult de 48 de ore, aveau un număr de globule albe sub 18000 și au fost examinați la ecograf pentru a verifica dacă apendicele măsoară mai mult de 1,1 cm sau s-a perforat.

Dintre pacienții selectați, 30 au ales să fie tratați doar cu antibiotice, în timp ce 47 au optat pentru intervenția chirurgicală. Cei din prima categorie au fost internați și tratați cu antibiotice administrate intravenos timp ce cel puțin 24 de ore, urmate administrarea orală pentru un total de 10 zile. Dintre acești pacienți, la 93% s-au constatat îmbunătățiri în prima zi de tratament. În trei cazuri, simptomele nu s-au atenuat și a fost necesară intervenția chirurgicală, dar niciunul nu a avut apendicele perforat.

Pe baza acestor rezultate, medicul Katherine J. Deans, conducătoarea studiului, susține că apendicita fără complicații la copii ar putea fi tratată fără a recurge la operație. Pentru a confirma această posibilitate și a alcătui un model de tratament, cercetătorii coordonează extinderea studiului în alte 10 spitale de copii, intenționând să trateze până la 800 de pacienți în cursul anilor următori.

Până la definitivarea cercetărilor, apendicita acută rămâne o afecțiune serioasă, iar la primele simptome (dureri abdominale în partea dreaptă, febră și vărsături) este recomandată consultarea medicului specialist.

Surse: Nationwide Children’s Hospital, imagine Flickr