Apocrypta westwoodi Grandi – viespea cu ac zincat

viespe cu ac zincat
Apocrypta westwoodi Grandi și acul său zincat/ imagine Namrata Gundiah

Apocrypta westwoodi Grandi este o mică viespe parazită, iar cercetătorii indieni au descoperit cu surprindere că este echipată cu un ac zincat. Acul, mai subțire decât un fir de păr uman, este folosit pentru a străpunge fructele și a depune ouă. Din păcate pentru viespe, acul zincat nu o ajută să se apere de prădători.

Viespile parazite folosesc un organ specializat, denumit ovipozitor, pentru a își depune ouăle în interiorul fructelor, unde se vor dezvolta. Pentru a străpunge coaja necoaptă, viespea Apocrypta westwoodi Grandi a dezvoltat un ovipozitor foarte lung, raportat la dimensiunea corpului, foarte subțire și dotat cu un vârf zincat. Acul are 7 – 8 mm lungime, aproximativ 15 μm grosime și poate tolera forțe de până la 7 μN.

Descoperirea a fost realizată de către Dr. Namrata Gundiah (Indian Institute of Science, Bangalore) și Laksminath Kundanati, fiind descrisă în studiul „Biomechanics of substrate boring by fig wasps” publicat în revista The Journal of Experimental Biology. Cercetătorii doreau să studieze diferențele dintre viespile care polenizează florile plantelor din genul Ficus și cele parazite, care își depun ouăle în fructe.

Utilizând microscopul electronic, au fost obținute imagini detaliate ale ovipozitorului pentru ambele tipuri de viespi. În timp ce viespile polenizatoare au un ovipozitor asemănător unei linguri, acul viespilor parazite semănă cu un burghiu dotat cu dinți care pot străpunge coaja fructelor. Mai mult, folosind razele X, cercetătorii au putut determina că acul viespii Apocrypta westwoodi Grandi este întărit cu zinc având o duritate apropiată de cea a cimentului acrilic folosit pentru fixarea lucrărilor dentare.

Dr. Gundiah susține că designul și modul de folosire al acului de către viespe ar putea fi transpus într-un instrument care să străpungă rocile sau alte materiale dure. Pentru viespe, în pofida durității și flexibilității, acul nu poate fi folosit pentru a se apăra de insectele prădătoare mai mari, așa cum se poate observa și din clipul următor.

Surse: The Journal of Experimental Biology, BBC