Apple iPad Pro sau cum a murit tableta de grija altuia

 iPad Pro
Apple iPad Pro

Când a lansat primul iPad, Apple susținea că a sosit era „post PC”, iar un stilus și managerul de activități sunt semne ale eșecului. Odată cu lansarea iPad Pro, Apple recunoaște că tabletele sunt inutile, copiază Microsoft Surface și își botează stilusul Apple Pencil. Deși pare o schimbare radicală, Apple nu face decât să răspundă scăderilor vertiginoase ale vânzărilor de tablete. Cum Intel a anunțat deja noua generație de procesoare mobile Skylake, iPad Pro ar putea fi printre ultimele tablete relevante într-o lume a dispozitivelor 2 în 1.

Desigur, iPad Pro este cel mai rapid iPad de până acum, chipsetul A9X fiind de 1,8 ori mai rapid decât cel anterior. Ecranul este mai mare decât cel al unui MacBook Air de 11 inch, respectiv are 12,9 inch la rezoluție 2732 x 2048 pixeli. Deși Apple susține că noul iPad este ideal pentru vizionarea filmelor, formatul 4:3 este probabil apreciat doar de cei care preferă filmele clasice. Totuși, cele patru difuzoare ar trebui să asigure o audiție de calitate.

Și alte iPad-uri pot fi folosite cu o tastatură Bluetooth, dar iPad Pro este primul model care vine cu o tastatură Apple. La fel ca la Microsoft Surface, tastatura este în același timp și husă, fiind denumită Smart Keyboard și vândută separat la prețul de 169 Dolari. Stilusul a fost botezat Apple Pencil și costă 99 Dolari. Clipul „Introducing Apple Pencil” prezintă ce poate face „creionul Apple”.

iPad Pro este oferită momentan în trei versiuni de culoare (Silver, Gold, Space Gray) și trei modele diferențiate de conectivitate și stocare: iPad Pro Wi-Fi de 32GB/128GB și iPad Pro 4G 128GB. Primele două costă 799 și 949 Dolari, în timp ce modelul LTE costă 1079 Dolari. Pentru comparație, Microsoft Surface Pro 3 costă 899 Dolari în versiunea cu Windows 10 Pro, procesor Intel Core i5 la 1,9 GHz, 4GB memorie RAM, 128GB spațiu de stocare și Surface Pen inclus.
Actualizare: Modelele Apple iPad Pro sunt disponibile la precomandă.

Chiar dacă Apple a reinvitat Microsoft pe scenă pentru a prezenta Office pentru iPad, pentru că aproape nimeni nu folosește Pages, și iPad Pro nu poate rula aplicații desktop la fel ca Surface, noua tabletă nu este neapărat sortită eșecului. Cu siguranță, va fi folosită de muzicieni, artiști grafici și cei care s-au obișnuit deja cu un iPad. Totuși, odată cu apariția pe piață a noilor dispozitive 2 în 1 cu procesoare Intel Skylake și Windows 10, cumpărarea unei tablete cu iOS sau Android nu prea mai are sens.

Surse: Apple, Microsoft