Axolotl – peștele umblător mexican este pe cale de dispariție

Peștele umblător mexican
„Peștele umblător mexican”

Axolotl, cunoscut drept „peștele umblător mexican”, s-ar putea să fi dispărut din singurul habitat natural cunoscut. Ambystoma mexicanum, conform denumirii științifice, este printre cele mai ciudate vietăți de pe Terra. Deși denumit „pește”, axolotl este o specie de salamandră care păstrează o parte a caracteristicilor de larvă și în stadiul adult.

Spre deosebire de alți amfibieni, axolotl nu se metamorfozează într-un animal terestru, nu dezvoltă plămâni și păstrează branhiile externe care îi permit să supraviețuiască sub apă. „Peștele umblător mexican” trăiește doar în rețeaua de lacuri și canale Xochimilco din Mexic, cunoscută sub numele de „Grădinile plutitoare” și creată de azteci pentru agricultură.

Ambystoma mexicanum
Axolotl/Ambystoma mexicanum în stadiul adult

Din păcate, habitatul natural în care trăiește axolotl este afectat serios de poluarea urbană, iar un studiu recent indică că specia este pe cale de dispariție. Biologii universității Naționale Autonome a Mexicului au încercat fără succes, timp de 4 luni, să găsească exemplare de axolotl în apele din Xochimilco.

Conform Academiei Mexicane de Științe, în 1998 erau 6000 de exemplare pe km pătrat, în 2003 numărul scăzuse la 1000, iar în 2008 era de numai 100. Totuși, cercetătorii susțin că este prematur ca specia să fie declarată dispărută în habitatul natural. Începând din luna februarie 2014, timp de trei luni, biologii vor derula o nouă cercetare cu speranța de a identifica ultimele exemplare care trăiesc în canalele din Xochimilco.

În afara habitatului natural, axolotl a devenit popular printre posesorii de acvarii, dar cercetătorii susțin că aceste condiții artificiale nu sunt propice pentru supraviețuirea speciei. Axolotl-ul crește până la 30 de cm. în lungime, își folosește cele patru picioare pentru a se deplasa pe fundul apei și coada pentru a înota. „Peștele umblător mexican” se hrănește cu insecte, pești mici și crustacee, preferând apele cu temperaturi mai scăzute.

Axolotl
Axolotl în acvariu

Sursă: Huffington Post