Black Marble – Pământul văzut noaptea de sateliții NASA

Black Marble
Black Marble 2017 / imagini NASA

NASA a publicat noi imagini satelitare ale Pământului pe timp de noapte sub titlul Black Marble – „Perla neagră”. Pe lângă frumusețea planetei noastre, imaginile subliniază impactul activităților umane și furnizează informații despre dezvoltarea economică, schimbările determinate de extinderea așezărilor umane sau dezastre naturale. Pentru a îi ajuta pe cercetători, NASA intenționează să pună la dispoziție zilnic imagini de înaltă definiție ale Pământului pe timp de noapte.

În data de 7 decembrie 1972, echipajul Apollo 17 a realizat o fotografie a întregului Pământ iluminat de către Soare. Imaginea avea să devină celebră sub titlul The Blue Marble. În limba română, o traducere exactă ar fi „bila de sticlă albastră” sau „Mărgeaua albastră”, dar mai potrivită ar fi adaptarea „Perla albastră” pentru a evidenția caracterul prețios al Terrei. În anii ce au urmat, NASA a publicat o serie de alte imagini actualizate sub titlul Blue Marble, iar în 2012 a relizat prima imagine Black Marble, Pământul văzut pe timp de noapte de către satelitul Suomi NPP.

Acum, NASA pune la dispoziția publicului o serie de hărți globale ale luminilor văzute în timpul nopții din spațiu. Acestea îi pot ajuta pe cercetători să studieze diverse aspecte socio-economice ale dezvoltării așezărilor umane, să înțeleagă mai bine dimensiunea și impactul pe care îl are poluarea luminoasă și consecințele ecologice ale activităților antropice. Prin imagini actualizate zilnic, NASA consideră că datele pot fi folosite inclusiv pentru studierea dezastrelor naturale sau a unor zone de conflict.

În harta României pe timp de noapte se pot observa principalele orașe, dar și absența aproape totală a luminilor din arcul Carpaților sau Delta Dunării. Pentru moment, datele puse la dispoziție de NASA cuprind doar perioada noiembrie – decembrie 2016. În viitor, NASA intenționează să actualizeze zilnic hărțile pe timp de noapte, ce pot fi consultate pe pagina NASA Worldview.