Călătoriile interplanetare ale lui Elon Musk

Nava interplanetara
Nava interplanetară a lui Elon Musk / ilustrație SpaceX

O colonie umană pe Marte și călătoriile interplanetare prin Sistemul Solar, acestea sunt proiectele de viitor ale lui Elon Musk. În cadrul unei prezentări intitulate „Making Humans a Multiplanetary Species”, fondatorul SpaceX a detaliat planurile sale de a construi o rachetă care să transporte 100 de persoane pe Marte și prin Sistemul Solar. Deși teoretic posibile, călătoriile interplanetare ar trebui să rămână pentru moment în domeniul fantasticului.

Despre Elon Musk și ideile sale neobișnuite am mai discutat cu ocazia lansării Tesla Model X, iar o analiză a mai multor intenții de a trimite oameni pe Planeta Roșie poate fi găsită în articolul Călătoria spre Marte. Când, cine și de ce? Dar acum Marte este doar prima destinație, domnul Musk intenționând să transforme oamenii într-o „specie multiplanetară” care să viziteze mai multe destinații din Sistemul Solar.

Pe scurt, SpaceX ar urma să construiască o rachetă reutilizabilă imensă, capabilă să transporte pe orbita terestră până la 550 tone, și o navă spațială care să fie alimentată în spațiu pentru a transporta 100 de persoane pe Marte. Până aici, planul este teoretic realizabil, dar foarte dificil din punct de vedere practic. Intrarea în atmosfera marțiană a unei nave de 300 tone nu este deloc ușoară, având în vedere că NASA a avut ceva emoții la amartizarea roverului Curiosity de aproximativ o tonă.

Călătoria înapoi de pe Marte este însă mult mai puțin plauzibilă. Dacă imensa navă ar ajunge cu bine pe suprafața planetei și nu și-ar ucide pasagerii, ar trebui să își fabrice propriul combustibil pentru a se lansa în călătoria de întoarcere pe Pământ. Noile motoare Raptor, preconizate să fie utilizate și în versiunile viitoare ale rachetei Falcon, folosesc metan criogenic, iar Elon Musk a susținut că acest tip de combustibil ar putea fi sintetizat pe Marte din apă și dioxid de carbon. O fabrică de combustibil pe Planeta Roșie începe deja să sune a fantastic, mai ales dacă avem în vedere că apa de pe Marte este cam înghețată. În privința noului motor Raptor, în data de 25 septembrie a avut loc primul test, iar Elon Musk s-a declarat surprins și mulțumit că nu a explodat.

Așa cum explicam în articolul precedent privind călătoria spre Marte, din datele de până acum nu este posibil ca planeta să devină locuibilă. Elon Musk insistă însă în ideea de a stabili colonii pe Marte, menționând în cadrul prezentării inclusiv posibilitatea de a crea un câmp magnetic artificial pentru planetă pentru a o proteja de Soarele care îi distruge atmosfera. Asemenea afirmații nici nu mai merită comentate, intrând deja în domeniul fantasticului. Același lucru se poate spune și despre călătoriile interplanetare pe care Elon Musk le-a prezentat, cum ar fi vizitarea sateliților Europa sau Enceladus, care au temperaturi medii la suprafață de minus 180 grade Celsius.

În concluzie, SpaceX va reuși probabil să trimită o capsulă Dragon pe Marte, dar planurile de a trimite sute de persoane și a coloniza planeta sunt nerealiste în acest moment, dacă nu chiar ridicole. Până acum, Elon Musk putea fi considerat un vizionar cu idei neobișnuite, dar odată cu prezentarea acestor planuri pare să aibă probleme în a distinge realitatea de imaginar. Oamenii au visat mereu să călătorească în afara Terrei, dar ignorarea situației prezente și fixarea unor idei fantastice nu o să ne poarte prea curând în călătorii interplanetare. În loc să își propună să ardă mii de tone de metan pentru a trimite rachete spre Marte, Elon Musk ar putea să grăbească lansarea Tesla Model 3 și a altor modele mai ieftine care să ne ajute să combatem poluarea și schimbările climatice. Umanitatea i-ar fi recunoscătoare.