Caria dentară la copii – ultimele recomandări ale medicilor

periajul dentar la copii
Periajul dentar la copii / imagine makelessnoise

Caria dentară la copii a devenit o problemă din ce în ce mai frecventă, chiar și la vârste mici. Conform studiilor efectuate de American Dental Association, asociația stomatologilor din SUA, aproximativ 25% dintre copii au avut sau au carii dentare înainte de a merge la grădiniță.

Pe lângă a fi o problemă medicală, cariile dentare la copii afectează activitățile sociale și școlare ale acestora, activitatea profesională a părinților și bugetul familiei

Pentru a ajuta în lupta împotriva cariilor, ADA și-a actualizat ghidul de recomandări în concordanță cu cele mai noi cercetări științifice în domeniu. Timp de o jumătate de secol, stomatologii au recomandat adulților folosirea pastei de dinți cu fluor pentru a combate cariile, beneficiile acesteia fiind dovedite de mai multe cercetări. Cu toate acestea, pentru copiii mai mici de 2 ani, era recomandat periajul doar cu apă.

Noul ghid de recomandări ADA susține că părinții ar trebuie să folosească pastă de dinți cu fluor de îndată ce apare primul dinte. Pentru copiii mai mici de trei ani este recomandat periajul cu o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de orez, iar pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani se recomandă o cantitate de mărimea unui bob de mazăre.

pasta de dinti pentru copii
Cantitățile recomandate de pastă de dinți /imagine ADA

Recomandările au la bază studiul „Fluoride toothpaste efficacy and safety in children younger than 6 years”, publicat în ediția februarie 2014 a revistei lunare The Journal of the American Dental Association. În baza cercetărilor efectuate, s-a ajuns la concluzia că valorile recomandate pentru periajul cu pastă de dinți cu fluor ajută la prevenirea cariilor la copii și sunt mai puțin probabile să provoace fluoroză (intoxicația cu fluor). Desigur, copiii sunt sfătuiți să scuipe pasta de dinți, de îndată ce sunt suficient de mari să înțeleagă.

Asociația stomatologilor americani îi încurajează pe părinți să meargă cu copiii la medicul dentist odată cu apariția primului dinte și nu mai târziu de prima aniversare, prevenirea cariilor fiind primul pas către o dantură sănătoasă.

Surse: ADA, imagine makelessnoise