Carnea procesată este cancerigenă, conform unui raport OMS

carne procesata
Carnea procesată este cancerigenă / foto Steven Depolo

Carnea procesată a fost clasificată drept „cancerigenă pentru om”, iar consumul de carne roșie considerat „posibil cancerigen pentru oameni” de către Agenția Internaționala pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OSM). Carnea procesată a fost inclusă în Grupul 1, alături de tutun, azbest și emisiile produse de motoarele diesel, iar carnea roșie în Grupul 2A alături de mai multe substanțe.

Pentru moment, aceste afirmații nu au fost transpuse în noi recomandări privind consumul de carne roșie sau produse din carne procesată. Raportul a fost elaborat de un grup de lucru IARC format din 22 experți din 10 țări. Concluziile se bazează pe analiza a peste 800 de studii științifice realizate în mai multe țări pentru investigarea posibilelor legături dintre multiple tipuri de cancer și consumul de carne roșie sau produse din carne procesată.

Prin „carne roșie”, IARC desemnează toate tipurile de mușchi de mamifere, cum ar fi carnea de vită, vițel, porc, miel, oaie, cal sau capră. Termenul de „carne procesată” se referă la orice fel de carne, inclusiv de pasăre, care a fost transformată prin sărare, uscare, fermentare, afumare sau alte procese destinate îmbunătățirii aromelor sau pentru conservare. Exemplele în această categorie sunt nenumărate: de la hot-dog și hamburger, la cârnați, șuncă, prosciutto, mici, salam, parizer, conserve de carne sau care conțin carne etc.

Conform IARC, o porție zilnică de 50 de grame de carne procesată crește riscul de cancer colorectal (cancer de colon sau cancer rectal) cu 18%. Dacă concluzia în privința produselor din carne procesată este considerată a fi bazată pe „dovezi suficiente”, în privința cărnii roșii IARC susține că există „dovezi limitate” că ar cauza cancer la om, dar „dovezi puternice” care susțin efectul cancerigen. Aceste concluzii IARC se doresc un punct de plecare pentru recomandările internaționale și naționale vizând consumul de carne.

Așa cum includerea tutunului nu i-a oprit pe fumători să fumeze, ori includerea emisiilor diesel nu a oprit circulația automobilelor, nici aceste constatări OMS nu vor opri pe nimeni să consume în continuare produse potențial cancerigene. Indiferent de validitatea și abundența studiilor științifice, discuția va fi în scurt timp transformată în circ mediatic, banalizată și, în cele din urmă, uitată complet.
Surse: WHO, IARC