Cartoful Innate – primul cartof modificat genetic aprobat pentru consum

Innate potato
Cartoful Innate (stânga) nu se înnegrește după ce este tăiat /imagine Simplot

Cartoful Innate este o varietate modificată genetic pentru a produce mai puțină acrilamidă, o substanță considerată cu potențial cancerigen, și mai puține glucide. Dezvoltat de compania J. R. Simplot, cartoful Innate a fost aprobat recent pentru consum de către Departamentul Agriculturii din SUA și va fi cultivat din 2015. Printre primii potențiali beneficiari se află lanțul de restaurante McDonald’s, Simplot fiind primul său furnizor de cartofi congelați și unul dintre cei importanți furnizori din prezent.

Spre deosebire de alte plante modificate genetic, Innate nu are gene adăugate de la alte specii, ci a fost obținut din varietatea de cartof (Solanum tuberosum) Russet Burbank la care au fost adăugate gene ale altor varietăți de cartofi cultivați și sălbatici. Conform reprezentațiilor companiei Simplot, cartoful Innate poate fi crescut în mod natural, fără a avea nevoie de substanțe chimice speciale și fără a introduce noi alergeni.

Atunci când sunt prăjiți, cartofii Innate produc cu 50 – 70% mai puțină acrilamidă (amida acidului acrilic), o substanță ce apare în mod natural în alimente ca urmare a preparării la temperaturi ridicate. Deși a fost dovedită a fi cancerigenă pentru animale, nu este clar în ce măsură are efecte similare și pentru pentru om.

Alte avantaje ale cartofului Innate ar fi conținutul mai redus de glucide, dar nu se precizează exact valorile, rezistența la mană și la alterarea provocată de lovire. Ultimele două caracteristici ar trebui să fie foarte avantajoase pentru fermieri, care ar putea reduce pierderile cauzate de dăunători și transport. Culturile Innate au fost testate în opt state americane între 2009 și 2011, Departamentul Agriculturii ajungând la concluzia că această varietate modificată genetic este sigură pentru consum.

Teste similare au fost efectuate și în Marea Britanie, cartoful Desiree fiind modificat genetic prin adăugarea unor gene ale rudei sălbatice Solanum venturii. Conform comunicatului oficial, întreaga cultură de cartofi Desiree a rezistat la mana care a infectat toate plantele nemodificate genetic. De asemenea, recolta cartofului Desiree a fost mai bogată, 16 plante producând între 6 – 13 kg de cartofi, față de 1,6 – 5 kg la plantele nemodificate genetic.

Pentru moment, rezultatele par încurajatoare, atât prin prisma posibilității de a crea cartofi prăjiți „mai sănătoși”, cât și având în vedere avantajele economice ale acestor culturi. Totuși, pentru a evalua impactul asupra mediului și sănătății umane, sunt necesare studii independente asupra cartofilor Innate și Desiree. Precedentele varietăți de cartofi modificați genetic, produse de companiile Monsanto și BASF, au fost retrase între timp de pe piață întâmpinând rezistență din partea consumatorilor.

Surse: New York Times, Reuters, J.R. Simplot Company, USDA APHIS (pdf), European Commission, The Sainsbury Laboratory, Philosophical Transactions of the Royal Society B