Cel mai mare dinozaur din lume a fost descoperit în Argentina

Cel mai mare dinozaur din lume
Cel mai mare dinozaur din lume și Dr. Diego Pol/ imagine BBC

Paleontologii au descoperit în Argentina cel mai mare dinozaur din lume, posibil cea mai mare viețuitoare care a trăit vreodată pe Terra. Pe baza fosilelor descoperite, cercetătorii estimează că dinozaurul avea o lungime de 40m și o înălțime de 20m, cât un bloc cu șapte etaje. Dinozaurul ar fi avut o greutate de aproximativ 77 de tone, cât 14 elefanți africani, cele mai mari viețuitoare terestre actuale.

Față de Argentinosaurus, precedentul deținător al recordului de mărime, dinozaurul este mai greu cu șapte tone. Cercetătorii cred că fosilele descoperite aparțin unei noi specii de titanozaur, cei mai mari dinozauri erbivori care au trăit pe Terra în Cretacicul târziu, în urmă cu 90 de milioane de ani.

Scheletul a fost descoperit din întâmplare de către un fermier, într-o zonă deșertică din apropierea așezării La Flecha, la aproximativ 250km vest de orașul Trelew, Patagonia. Ulterior, situl a fost studiat de către o echipă de cercetători ai Muzeului de Paleontologie Egidio Feruglio, coordonată de Dr. Jose Luis Carballido și Dr. Diego Pol.

cel mai mare dinozaur
Scheletul celui mai mare dinozaur descoperit până acum

Până acum, paleontologii au descoperit scheletele parțiale de la șapte dinozauri, aproximativ 150 de oase în total, considerate a fi conservate în „condiții remarcabile”. Descoperirea a fost filmată de către o echipă BBC, cercetătorii declarând că, pe baza dimensiunii oaselor, dinozaurul depășește orice alt animal gigantic cunoscut, noul dinozaur fiind cel mai mare animal care a trăit pe Pământ.

În baza analizei solului în care a fost descoperit, cercetătorii susțin că gigantul erbivor a trăit în pădurile din Patagonia în urmă cu 95 – 100 de milioane de ani. Noua specie nu a primit încă un nume, dar oamenii de știință vor să îi găsească o denumire care să reflecte mărimea și să onoreze regiunea și fermierul care a anunțat descoperirea.

Sursă: BBC
updated