Cele mai bune imagini din spațiu în 2013

Anul 2013 a adus o mulțime de realizări în explorarea spațiului. NASA a continuat cercetarea planetelor Marte, Saturn și Mercur, sateliții ESA au transmis fotografii deosebite ale Pământului din spațiu, noile tehnologii au permis realizarea de imagini inedite ale galaxiilor, iar China a ajuns pe Lună. Dar să vedem care sunt cele mai bune imagini din spațiu realizate în 2013.

În apropierea Crăciunului, astronauții de pe Stația Spațială Internațională au efectuat două ieșiri în spațiu pentru a efectua reparații. În cursul unei misiuni, astronautul Rick Mastracchio a realizat o fotografie a colegul său Mike Hopkins având în fundal Planeta albastră.

Mike Hopkins NASA
Astronautul Mike Hopkins/ imagine Rick Mastracchio – NASA

Astronautul canadian Chris Hadfield a postat în 2013 mai multe imagini realizate de la bordul Stației Spațiale Internaționale.  Structura Richat, cunoscută drept „Ochiul Saharei”, a fost considerat mult timp drept un crater creat de impactul unui asteroid, dar cercetări recente arată că ar putea fi rezultatul eroziunii. Imaginea a fost realizată pe 25 martie 2013.  

Ochiul Saharei
Structura Richat/ imagine Chris Hadfield

O altă imagine deosebită a fost realizată deasupra Brazilei în data de 11 aprilie 2013 și prezintă un afloriment, o zonă în care rocile sau mineralele apar la suprafață datorită eroziunii.

Brazilian outcrop
Afloriment în Brazilia/ imagine Chris Hadfield

Yutu sau Iepurele de Jad, parte a misiunii chineze Chang’e 3, a aselenizat în Sinus Iridum (Golful Curcubeelor) la data de 14 decembrie 2013.

Yutu
Yutu – Iepurele de Jad văzut de modulul Chang’e-3

ISON, supranumită cometa secolului, nu a supraviețuit întâlnirii cu Soarele. Imaginea publicată de NASA arată cum cometa se stinge încet.

ISON
Sfârșitul cometei ISON

Anul 2013 ne-a adus mai multe imagini deosebite ale planetei Marte. Printre acestea, urmele antice lăsate de ghețari și eroziunea cursurilor de apă în regiunea Ismeniae Fossae.

Ismeniae Fossae
Ismeniae Fossae / imagine ESA

Deși seamănă cu niște picături de apă, porțiunile în albastru din imagine sunt dune de nisip bogate în olivină . Imaginea a fost realizată în aprilie deasupra Craterului Copernicus de pe Marte.

Craterul Copernicus
Craterul Copernicus / imagine NASA

Agenția Spațială Europeană a realizat un clip cu ajutorul imaginilor furnizate de misiunea Mars Express. În montajul video poate fi observată regiunea Hebes Chasma din Valles Marineris, cel mai mare canion de pe Marte. Canionul este și cel mai mare din sistemul nostru solar, întinzându-se pe o lungime de 4000 km, 200 km lățime și având o adâncime de 10 km.

Imaginea publicată de NASA prezintă zona înaltă a Valles Marineris, mai exact sedimentele modelate de vânt. Fotografia a fost realizată de către HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) la bordul Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) în data de 31 august 2013.

Valles Marineris
Sedimente în Valles Marineris / imagine NASA/JPL/University of Arizona

el mai fierbinte loc de pe Pământ, așa cum este descris de obicei deșertul Dasht-e Lut din Iran, a fost fotografiat din satelit în luna noiembrie. Recordul de temperatură de 70.7ºC a fost înregistrat în 2005 de satelitul NASA Aqua.

Dasht-e Lut
Deșertul Dasht-e Lut din Iran / imagine ESA

Prima hartă a norilor unei planete din afara sistemului nostru solar a fost realizată de către NASA pentru Kepler-7b. În imagine Kepler-7b apare în comparație cu Jupiter.

Kepler-7b și Jupiter
Kepler-7b comparată cu Jupiter / imagine NASA

The Day the Earth Smiled – Ziua în care Pământul a zâmbit

Misiunea NASA Cassini a reușit să realizeze 323 de imagini din umbra planetei Saturn în iulie 2013. Cum Soarele se afla în spatele planetei, imaginile surprind în detaliu Saturn și cei șapte sateliți, iar în partea de jos, ca un punct luminos, Terra.

Saturn
Saturn / imagine NASA

Pentru a sărbători 23 de ani pe orbită pentru telescopul spațial Hubble, NASA a publicat o imagine a Nebuloasei Cap de Cal (Barnard 33) realizată în infra-roșu.

Horsehead Nebula
Nebuloasa Cap de Cal (Barnard 33) / imagine NASA

Folosind datele furnizate de Hubble, fotograful Robert Gendler a realizat o imagine a galaxiei spirale M106.

Galaxia M106
Galaxia M106 / imagine NASA

Taifunul Haiyan a produs distrugeri masive în Filipine în luna noiembrie 2013. Imaginea a fost realizată din mai multe secvențe surprinse de sateliții meteorologici japonezi și europeni.

Taifunul Haiyan/
Taifunul Haiyan/ imagine JMA/EUMETSAT

Satelitul NASA Landsat 8 a surprins pe 20 aprilie o imagine a Golfului Princess Charlotte din Australia în care poate fi observat Parcul Național Insulele Claremont, parte a zonei protejate din Marea Barieră de Corali.

Golful Princess Charlotte
Golful Princess Charlotte / imagine NASA

NASA a realizat o compoziție fotografică menită să evidențieze variațiile geologice ale planetei Mercur. Imaginea nu prezintă planeta așa cum ar fi percepută de ochiul uman, ci diferențele chimice, minerale și fizice ale suprafeței.

Mercur
Suprafața planetei Mercur/ imagine NASA

Fotograful german Michael Najjar a realizat o reprezentare vizuală a „gunoiului spațial” ce înconjoară Terra. În prezent, sunt aproximativ 22000 obiecte suficient de mari pentru a putea fi observate de la sol și se estimează un total de 370000 resturi care orbitează în jurul planetei.

space junk
Gunoiul spațial/ imagine Michael Najjar

Imaginea care a câștigat anul acesta premiul întâi pentru cea mai frumoasă fotografie astronomică a anului prezintă Calea Lactee așa cum a fost surprinsă de fotograful Mark Gee în Noua Zeelandă.

Milky Way
Calea Lactee deasupra Capului Palliser, Australia / imagine markg.com.au

updated