Cele mai mari insecte din lume

Cea mai mare insectă acvatică
„Cea mai mare insectă acvatică” / imagine China News Service

Descoperirea recentă prezentată drept „cea mai mare insectă acvatică” a redeschis discuțiile privind cele mai mari insecte din lume. Totul a pornit de la „o insectă ciudată care seamănă cu o libelulă uriașă cu clești lungi”, așa cum a fost descris specimenul capturat de localnicii din Chengdu, provincia Sichuan (China), care l-au prezentat specialiștilor de la Muzeul Insectelor din Vestul Chinei.

Deși nu sunt încă siguri ce specie este, cercetătorii chinezi susțin că insecta are o deschidere a aripilor de 21cm, ceea ce ar îndreptăți-o la titlul de „cea mai mare insectă acvatică din lume”. Precedenta deținătoare a recordului era considerată o insectă din familia Pseudostigmatidae, similară unei libelule și cunoscută drept „helicopter damselfly”, având o anvergură a aripilor de 19,1cm.

În privința noii insecte din Sichuan, cercetătorii susțin că ar putea face parte din ordinul Megaloptera, cel mai probabil un exemplar neobișnuit de mare din subfamilia Corydalinae („Dobsonfly”), insecte întâlnite în China și Vietman. În pofida aspectului înfricoșător, se pare că insecta nu are clești suficient de puternici pentru a răni o persoană.

largest insect
Exemplar femelă în mediul natural / imagine China News Service

Deși nu s-a făcut vreo legătură de cauzalitate, ar trebui menționat că provincia Sichuan este cunoscută pentru problemele legate de poluarea mediului, râul Tuo din apropierea localității Chengdu fiind contaminat în repetate rânduri cu substanțe chimice.

Revenind la discuția despre cele mai mari insecte din lume, Scientific American notează că insectele pot fi departajate după mai multe criterii de mărime. Astfel, cea mai grea insectă descoperită până acum este un exemplar din specia Deinacrida heteracantha (Little Barrier Island Giant Weta) care cântărea 71 de grame.

haviest insect
Deinacrida heteracantha – cea mai grea insectă / imagine Mark Moffett

Molia Atlas (Attacus atlas) este considerată cea mai mare molie din familia Saturniidae, în stadiul de larvă cântărind 58 de grame.

Atlas moth
Molia Atlas (Attacus atlas) / imagine Thomas Bresson

Macropanesthia rhinoceros (Giant burrowing cockroach) este cel mai greu gândac, cântărind aproximativ de 35 de grame.

Giant burrowing cockroach
Macropanesthia rhinoceros – cel mai greu gândac / imagine Insectgeeks

Cea mai lungă insectă este Phobaeticus chani (Chan’s megastick) din familia Phasmatidae, corpul celui mai mare exemplar măsurând 35,7 cm, iar cu picioarele întinse 56,7 cm.

Chan's megastick
Phobaeticus chani – cea mai lungă insectă / imagine Natural History Museum

Desigur, lista rămâne deschisă pentru speciile care așteaptă încă să fie descoperite.

Surse: CNN, Scientific American, China News Service, Daily Mail, Thomas Bresson, Insectgeeks, Natural History Museum