Cele mai vechi fosile descoperite în Groenlanda

cele mai vechi fosile
Stromatolite din Groenlanda, cele mai vechi fosile de pe Terra / foto Allen Nutman

Cele mai vechi fosile descoperite până acum pe Pământ provin din Groenlanda, conform unui nou studiu publicat în revista Nature. Stromatolitele au o vechime de 3,7 miliarde de ani și precedă cu 220 milioane de ani cele mai vechi dovezi fosile ale vieții pe Terra descoperite anterior în Australia. Autorii cercetării consideră descoperirea importantă nu doar pentru înțelegerea evoluției vieții pe Pământ, dar și pentru viitoarele misiuni ce vor încerca să identifice potențiale fosile pe Marte.

Majoritatea fosilelor sunt descoperite în roci sedimentare, agregate minerale formate prin acumularea și compactarea în timp a sedimentelor. Dar în decurs de sute de milioane de ani, aceste roci se transformă sub acțiunea forțelor tectonice dând naștere rocilor metamorfice. De regulă, transformarea distruge orice urme fosile, mai ales în cazul rocilor cu o vechime de ordinul miliardelor de ani.

Cercetătorii au avut însă noroc în Isua Greenstone Belt (Centura de Roci Verzi Isua) din Sud-Vestul Groenlandei. Într-o porțiune recent relevată de topirea zăpezii, au fost descoperite stromatolite cu o înălțime cuprinsă între 1 și 4 cm. Spre deosebire de cea mai veche fosilă terestră, stromatolitele nu sunt forme de viață în sine, ci urmele unor colonii de cianobacterii. Denumite în mod comun „alge albastre-verzi”, cianobacteriile sunt organisme unicelulare simple ce lasă în urmă depozite minerale conice.

Conform datărilor efectuate, stromatolitele descoperite în Groenlanda au o vechime de 3,7 miliarde de ani și sunt considerate cele mai vechi fosile descoperite până în prezent pe Pământ. Anterior, cele mai timpurii dovezi ale vieții pe Terra au fost descoperite în 2011 în Australia și aveau o vechime estimată la cca. 3,48 miliarde de ani.

Asemenea descoperiri și afirmații sunt de obicei contestate și dezbătute intens timp de mai mulți ani. Autorii studiului consideră însă că acest exemplu susține ipoteza apariției rapide a vieții pe Pământ și oferă speranțe pentru descoperirea unor fosile similare pe Marte, planetă ce pare să fi fost mult mai primitoare în trecut. Studiul „Rapid emergence of life shown by discovery of 3,700-million-year-old microbial structures” a fost publicat în revista Nature din 31 august 2016.
Sursă: Nature