Ciorile din Noua Caledonie uimesc din nou (video)

Ciorile din Noua Caledonie
Corvus moneduloides, Ciorile din Noua Caledonie / foto Mick Sibley

Ciorile din Noua Caledonie, denumirea comună a speciei Corvus moneduloides, sunt binecunoscute pentru inteligența lor. Noi cercetări relevă însă un mod de utilizare a uneltelor observat anterior doar la oameni și capacitatea de a colabora pentru atingerea unui obiectiv. Deși abilitatea acestor păsări de a folosi unelte era cunoscută, modul nou în care le utilizează demonstrează o flexibilitate în gândire și capacități ce necesită mai multe cercetări pentru o înțelegere adecvată.

Noua Caledonie este un arhipelag francez situat în Sud-Vestul Oceanului Pacific, la aproximativ 1200 km de coasta de Est a Australiei. Cioara din Noua Caledonie face parte din familia Corvidae și genul Corvus, ale cărui specii sunt cunoscute în mod comun drept corbi sau ciori. Spre deosebire de alte specii cu o răspândire largă, Corvus moneduloides trăiește doar pe insulele Grande Terre și Maré din arhipelagul Noua Caledonie.

Producerea și folosirea uneltelor de către aceste păsări a fost semnalată încă din 1996, atunci când cercetătorii au observat cum ciorile utilizau bețe asemeni unor cârlige cu care puteau extrage insecte din crăpăturile copacilor. Studiile ulterioare au relevat mai multe moduri de a utiliza unelte și importanța pe care acest comportament o are în asigurarea hranei zilnice. Un studiu cu păsări în captivitate a surprins colaborarea pentru atingerea unui scop.
New Caledonian Crows solve collaborative problem

Acum, o nouă cercetare a documentat un mod de utilizare al uneltelor nemaiîntâlnit la alte animale. Două ciori din Noua Caledonie, aflate în captivitate, s-au folosit de „inserare și transport”, introducând un băț într-un obiect pentru a îl putea transporta. Într-o situație, cioara s-a folosit de această metodă pentru a transporta un obiect care era prea mare pentru a fi cuprins în cioc. În alte cazuri, ciorile par să fi procedat astfel pentru a cerceta obiectul sau doar pentru a se distra.
Crows use tools to transport objects

În continuare, cercetătorii urmăresc să stabilească dacă acest comportament este prezent în habitatul natural și care ar putea fi avantajele transportului obiectelor pentru Ciorile din Noua Caledonie. Studiul „A novel tool-use mode in animals: New Caledonian crows insert tools to transport objects” a fost publicat în revista Animal Cognition, iar cercetarea „New Caledonian Crows Rapidly Solve a Collaborative Problem without Cooperative Cognition” a apărut în revista PLoS ONE.
Surse: Animal Cognition, PLoS ONE, IUCN