Claritromicina ar putea crește riscul de deces cardiac subit

Claritromicină
Claritromicina în diverse forme de prezenare/ imagine TabletsManual

Claritromicina este un antibiotic prescris în mod frecvent pentru infecțiile ușoare, dar un nou studiu publicat în British Medical Journal susține că administrarea ei este corelată cu un risc crescut de deces cardiac subit. Autorii afirmă că este necesară confirmarea urgentă a acestor concluzii deoarece milioane de pacienți sunt tratați anual folosind claritromicină. Până la clarificare, cercetătorii nu consideră necesară schimbarea recomandărilor de prescriere a antibioticului.

Claritromicina face parte dintr-o categorie de antibiotice cunoscute drept macrolide. Această grupă de medicamente este cunoscută să prelungească durata activității electrice a mușchiului cardiac și se consideră că ar putea crește riscul de a dezvolta tulburări de ritm cardiac care ar putea fi fatale.

Pornind de la această presupunere, cercetătorii Institutului Statens Serum, aflat în subordinea Ministerului Sănătății din Danemarca, au decis să studieze influența claritromicinei și a unui alt antibiotic din aceeași clasă, denumit roxitromicină, asupra riscului de deces cardiac subit. Moartea subită cardiacă (MSC, uneori denumită „stop cardiac subit” sau „deces cardiac subit” ) este decesul din cauze cardiace la o persoană care părea sănătoasă, fără antecedente de boli cardiovasculare.

Folosind bazele de date naționale, cercetătorii au identificat 5 milioane de adulți, cu vârste între 40 și 74 de ani, care au fost tratați cu claritromicină, roxitromicină sau penicilină V între anii 1997 – 2011. După excluderea persoanelor cu afecțiuni grave, cercetătorii au analizat 285 de decese care au survenit în timpul administrării antibioticelor.

Rezultatele au arătat creșterea riscului de deces cardiac cu 76% în cazul administrării de claritromicină, față de penicilina V. Totuși, nu s-a constatat menținerea riscului după încetarea tratamentului. În cazul roxitromicinei nu s-a constatat o creștere a riscului de deces din cauze cardiace. Pe ansamblu, cercetătorii susțin că riscul este totuși redus, dar influența claritromicinei ar trebui reevaluată deoarece este unul dintre cele mai prescrise antibiotice.

Surse: Statens Serum Institut, British Medical Journal, European Heart Journal, TabletsManual updated