Cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko la periheliu (video)

67P perihelion
Cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko la ora 01:04 GMT, 13 august 2015 / imagine ESA/Rosetta/NAVCAM

În data de 13 august 2015, la ora 02:03 GMT, cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko s-a aflat la periheliu, cea ma mică distanță față de Soare în lunga ei călătorie. Sonda spațială Rosetta a urmărit-o de la o distanță sigură și ne-a trimis imagini spectaculoase. Cometa s-a „trezit la viață” și a oferit un spectacol de lumini și jeturi de gaz.

Clipul următor prezintă activitatea cometei cu câteva ore înainte periheliu, în data de 12 august, când sonda spațială Rosetta se afla la o distanță de aproximativ 330 km de cometă. Imaginea din data de 13 august a fost realizată la ora 01:04 GMT, ora 04:04 la București, cu o oră înainte de cea mai mică distanță față de Soare, de la o distanță de cca. 327 km.

Cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko orbitează în jurul Soarelui în 6,5 ani, iar cea mai mică distanță la care ajunge este de aproximativ 186 milioane kilometri. Conform măsurătorilor realizate de Rosetta, cometa pierde cca. 300 kg de vapori de apă la fiecare secundă în perioada de maximă apropiere de Soare. Totodată, nucleul cometei pierde cca. 1000 kg de praf pe secundă, dar și fragmente mai mari, fapt ce a determinat echipa de control să plaseze sonda spațială la o distanță sigură.

Pentru moment, Agenția Spațială Europeană are dificultăți în a restabili legătura cu robotul Philae, dar speră să reușească în curând și să continue investigațiile științifice. Articolul va fi actualizat odată ce ESA va furniza și alte imagini ale cometei 67P/Churyumov–Gerasimenko la periheliu. Mai multe imagini transmise de Rosetta în ultimul an în clipurile următoare

Actualizare:

Sursă: ESA