Consumul maxim recomandat de cafeină

Câtă cafea pot să beau? Dar băuturi energizante? Care este consumul maxim recomandat de cafeină? După doi ani consultări și dezbateri, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis un aviz științific cu privire la siguranța cofeinei în care estimează nivelul maxim ce poate fi consumat fără riscuri pentru persoanele sănătoase. Documentul nu are caracter legal, nu impune vreo restricție sau obligație pentru statele membre UE, fiind doar o opinie argumentată științific cu privire la siguranța consumului de produse ce conțin cafeină.

Cafeaua și alte băuturi care conțin cafeină, cum ar fi ceaiul negru sau verde, fac parte din ritualul zilnic al multor persoane, iar consumul lor a fost asociat atât cu efecte pozitive, cât și cu riscuri pentru sănătate. În luna februarie 2013, EFSA a primit o solicitare oficială cu privire la siguranța consumului de cafeină, la elaborarea răspunsului contribuind specialiști din statele membre, dar și reprezentanți ai industriei de cafea.

Cafeina este un compus chimic natural întâlnit în cafea, cacao, ceai, guarana și fructele arborilor din genul Cola. Ingerată oral, cafeina este absorbită rapid și complet de către organism, efectele energizante începând în 15-30 minute și putând dura până la câteva ore. Reacția organismului la cafeină variază foarte mult de la individ la individ, în funcție de vârstă, greutate corporală, sănătatea ficatului și alți factori. Conform unui studiu realizat de cercetătorii Universității Harvard, consumul de cafea are o componentă genetică, fapt ce ar putea explica efectele diverse la persoane diferite.

cofeina
Conținut mediu de cafeină pentru cafea, băutură energizantă, espresso, ceai negru, cola și ciocolată / ilustrație EFSA

Având în vedere aceste considerente, EFSA consideră că adulții pot să consume în siguranță o doză unică de cafeină de până la 200mg (cca. 3mg per kg de greutate corporală) sau până la 400mg pe zi. În cazul femeilor însărcinate și care alăptează, EFSA consideră 200mg pe zi drept un nivel sigur pentru fetus, indiferent de sursa cafeinei. Pentru copii și adolescenți, a fost considerat un nivel sigur de consum zilnic de 3mg per kg de greutate corporală.

EFSA atrage atenția că o singură doză de 100mg de cafeină poate afecta somnul adulților, iar consumul de produse care conțin cofeină poate afecta comportamentul și nivelul de anxietate al copiilor și adolescenților. De asemenea, alimentele ce conțin cafeină pot fi la originea durerilor de cap la copii.

Printre riscurile pe termen scurt ale consumului de cafeină, EFSA enumeră probleme legate de activitatea sistemului nervos central, cum ar fi insomnia, anxietatea și alte alterări ale comportamentului. Pe termen lung, consumul în exces de cafeină a fost asociat cu probleme cardio-vasculare și, în cazul femeilor însărcinate, stoparea dezvoltării fetusului.

Deși sunt o mulțime de studii care ar putea să încurajeze consumul de cafea/cofeină prezentând potențiale beneficii, recomandările EFSA ar trebui luate în considerare și doza zilnică ar trebui menținută în limite moderate.
Sursă: EFSA