Cosgrove – cel mai lung lanț vulcanic continental

Cosgrove
Cel mai lung lanț vulcanic continental, Cosgrove hotspot track / ilustrație Drew Whitehouse, NCI National Facility VizLab

Cercetătorii Australian National University (ANU) susțin că au descoperit cel mai lung lanț vulcanic continental de până acum. Lanțul vulcanic Cosgrove se întinde pe o distanță de 2000 km în partea de est a Australiei, trecând prin apropiere de Melbourne, și ar fi de trei ori mai mare decât formațiunea similară Yellowstone. Conform studiului publicat în revista Nature, lanțul vulcanic a început să se formeze în urmă cu aproximativ 33 milioane de ani.

Deși prezența unor vulcani străvechi și mai noi în Australia era cunoscută, cercetarea actuală reușește să stabilească o legătură între vulcanii din partea de est a continentului. Spre deosebire de majoritatea vulcanilor, care apar la limitele plăcilor tectonice, vulcanii din lanțul Cosgrove s-au format pe măsură ce Australia s-a deplasat deasupra unui „hotspot”, un „punct fierbinte” în mantaua Pământului.

Cum întreg continentul se deplasează spre nord cu aproximativ 75 kilometri într-un milion de ani, sau 7,5 cm pe an, zona fierbinte din manta a lăsat în urmă un lanț vulcanic. În zonele în care litosfera (scoarța terestră) a avut avut o grosime mai mică de 130 km, magma a reușit să o străpungă și să dea naștere la vulcani. Cel mai vechi vulcan din acest lanț a apărut în urmă cu aproximativ 33 milioane de ani la Capul Hillsborough din nordul Australiei, iar cel mai tânăr are aproximativ 9 milioane de ani și este situat în statul Victoria din sudul Australiei. De altfel, acest ultim vulcan stins a dat și numele lanțului – Cosgrove hotspot track.

Dr. Rhodri Davies, coordonatorul cercetării, susține că „punctul fierbinte”, coloana de magmă care a dat naștere lanțului vulcanic, ar putea acționa încă la nord-vest de Tasmania. Chiar dacă vulcanii lanțului Cosgrove sunt inactivi de milioane de ani, cercetarea ajută la înțelegerea vulcanismului în alte părți ale Pământului și poate contribui la reconstituirea mișcării continentelor în timp. Ultimii vulcani activi australieni sunt considerați Munții Schank și Gambier, care au erupt în urmă cu cca. 6000 – 5000 de ani.
Surse: Nature, Australian National University, Oregon State University