Ctenoides ales – scoicile disco explicate

Ctenoides ales
Ctenoides ales – „scoica disco” / imagine Lindsey Dougherty

Scoicile din specia Ctenoides ales sunt cunoscute de obicei drept „scoici electrice” sau „scoici disco” datorită jocului de lumini ce amintește de un stroboscop sau un glob disco. Deși se credea că efectul este datorat unei forme de bioluminescența, cercetătorii Universității Berkeley (California) au descoperit o altă explicație, iar acum încearcă să înțeleagă care este scopul acestui comportament.

Scoicile Ctenoides ales sunt întâlnite în zonele tropicale ale Oceanului Pacific, trăind în grupuri în crăpăturile recifelor. La adâncimea obișnuită la care pot fi găsite, între 3 și 50m, efectul luminos poate fi observat destul de bine, fără o sursă de lumină artificială. Inițial, jocul de lumini a fost considerat un efect al bioluminescenței, datorat unei reacții chimice.

Un grup de cercetători, coordonat de Lindsey Dougherty, a folosit o cameră video de mare viteză, microscopul electronic și alte metode pentru a studia în detaliu structura internă a marginii luminoase a scoicii. Conform analizelor, interiorul marginii luminoase este căptușit cu mici sfere de siliciu, de numai 340 nanometri, care reflectă în special lumina albastră.

Efectul „disco” este produs atunci când scoica se mișcă deoarece exteriorul marginii nu este dotat cu aceste sfere. Mai mult, interiorul scoicii absoarbe lumina albastră și generează un contrast puternic, ce face jocul de lumini și mai vizibil.

Deși unele insecte folosesc un strat de siliciu pentru a reflecta lumina, Ctenoides ales este singura viețuitoare cunoscută care au fost observate aceste nanosfere. Acum, cercetătorii încearcă să stabilească care este scopul „efectului disco”. Printre ipotezele propuse sunt: atragerea prăzii(în mare parte plancton), alungarea prădătorilor sau atragerea unui partener.

În clipul următor se poate observa jocul de lumini al „scoicii disco”.


Sursă: UC Berkeley