Dangeil, o fereastră către Regatul Kush din Sudan

O echipă internațională de arheologi a prezentat recent noi descoperiri realizate în necropola Dangeil din Sudan. Numeroasele artefacte oferă o imagine mai clară a vieții și ceremoniilor funerare din regatul antic Kush, printre ele aflându-se și un obiect ceramic considerat unic de către arheologi.

Situl arheologic Dangeil, incluzând necropola, este situat la cca. 350 km nord de Khartoum, capitala Sudanului. Deși așezarea a fost remarcată încă din 1822 de exploratorul francez L. Linant de Bellefonds, cunoscut drept Linant Pasha, nu au fost efectuate cercetări sistematice. Începând din anul 2000, în cadrul proiectului arheologic Berber-Abidiya, cercetători ai British Museum și National Corporation for Antiquities and Museums Sudan au efectuat primele săpături realizând mai multe descoperiri importante.

Situl Dangeil s-a dovedit a fi un oraș regal din perioada Regatului Kush (secolul IX î.Hr. – secolul IV d.Hr.) măsurând aproximativ 300 x 400 m. Regatul Kush s-a format după dizolvarea Noului Regat Egiptean (secolul XI î.Hr.) când viceregii din Kush, susținuți de armatele nubiene, au devenit practic regi independenți. Ulterior, în timpul domniilor lui Kashta și Piye, regatul Kush a reușit să cucerească Egiptul până la Marea Mediterană și să îl stăpânească până la invazia asiriană din 671 î.Hr.

amun temple
Templul zeului Amun din Dangeil / imagine British Museum

Supușii Regatului Kush venerau zeul egiptean Amun și au adoptat obiceiurile religioase și funerare egiptene. Principalul centru religios era Jabel Barkal, dar multe temple au fost descoperite și în alte așezări, inclusiv în Dangeil. Arheologii susțin că templul din Dangeil a fost construit în primul secol d.Hr., fiind închinat zeului Amun. Costrucția de 48,5 x 33,5m este orientată pe direcția est-vest și a fost realizată din lut, gresie și cărămidă roșie.

Perioada târzie a regatului Kush, începând din secolul III î.Hr., este cunoscută drept Meroitică după limba și alfabetul propriu dezvoltat. Cultura din această perioadă era o îmbinare între cea egipteană, greco-romană și indigenă africană, „zeul leu” Apedemak devenind printre cei mai importanți.

Apedemak
Zeul leu Apedemak în statuetă și basorelief / imagine Sudan National Museum

Cercetarea necropolei de la Dangeil, printre altele, i-a condus pe arheologi la concluzia că locuitorii Regatului Kush credeau în viața de după moarte într-un mod similar cu cel întâlnit la egipteni. De cele mai multe ori, alături de cadavru erau îngropate bunuri și alimente care ar fi trebuit să îl ajute în viața de apoi. Momentan nu se cunoaște exact dimensiunea cimitirului de la Dangeil, dar arheologii au cercetat până acum 52 de morminte. Acestea au o mărime de până la 4m, sunt orientate pe direcția est-vest și au fost săpate în stâncă cu o formă triunghiulară.

Dangeil tombs
Morminte în necropola Dangeil / imagine © Berber-Abidiya Archaeological Project

Printre artefactele descoperite se remarcă mai multe vase ceramice mari, inițial umplute cu bere din sorg și așezate în rânduri de câte 3 – 6 vase. Un obiect considerat unic a fost descris de arheologi drept „platoul de petrecere”, fiind alcătuit din șapte boluri unite între ele. O altă descoperire deosebită este o cutie de faianță decorată cu ochi mari, posibil pentru a feri de deochi.

Rezultatele cercetării de până acum a necropolei Dangeil au fost publicate în cartea „Excavations in the Meroitic Cemetery of Dangeil, Sudan”, disponibilă online. Arheologii vor continua săpăturile pentru a stabili dimensiunea exactă a necropolei și a înțelege mai bine modul de viață și ritualurile funerare ale populației din perioada Meroitică a Regatului Kush.

Surse: Encyclopedia Britannica, British Museum, Live Science