Dealurile Marius ar avea canale de lavă intacte

Marius Hills
Dealurile Marius pe Lună / imagine NASA/LRO/SciNews.ro

Dealurile Marius, din regiunea lunară Oceanus Procellarum, ar avea canale de lavă intacte. Cel puțin asta par să sugereze datele combinate ale misiunilor SELENE și GRAIL, cercetătorii susținând existența unui tub de lavă de aproximativ 50km. Descoperirea are atât importanță științifică, cât și pentru viitoarele planuri de explorare umană a Lunii.

Regiunea Oceanus Procellarum (Oceanul furtunilor) este vastul bazin de pe fața vizibilă a Lunii despre care am aflat că are origini vulcanice. Dealurile Marius sunt domuri vulcanice situate în apropierea Craterului Marius, aflat în extremitatea vestică a feței vizibile a Lunii. În 2010, imaginile transmise de misiunea japoneză SELENE (Kaguya) au scos la iveală o cavitate cu un diametru de 50 metri, presupusă a fi capătul unui canal de lavă.

Acum, cercetătorii au utilizat datele culese de radarul SELENE și cele ale misiunii NASA GRAIL pentru a analiza structura internă a regiunii. Conform studiului publicat, au fost identificate patru zone care ar corespunde caracteristicilor unor cavități subterane extinse. Cercetătorii susțin că un canal de lavă s-ar putea extinde pe o lungime de aproximativ 50 km de la cavitatea descoperită în 2010. Acesta s-ar afla la o adâncime de cel puțin 75 metri față de suprafață și ar avea un diametru mai mic de 75m.

Un canal de lavă (lava tube – tub de lavă) este cavitatea tubulară prin care lava s-a deplasat spre suprafață. Un canal intact ar trebui să conțină roci nefragmentate și neafectate de meteoriți sau procesele de la suprafața Lunii, oferind noi indicii despre trecutul satelitului. Totodată, canalele de lavă sunt considerate locații potrivite pentru stabilirea unor baze umane deoarece oferă protecție împotriva variațiilor de temperatură, radiațiilor cosmice și meteoriților. Studiul „Detection of intact lava tubes at Marius Hills on the Moon by SELENE (Kaguya) Lunar Radar Sounder” a fost publicat în Geophysical Research Letters.

Sursă: Geophysical Research Letters