Dragonfly 44, o galaxie ultra difuză

galaxie ultra difuza
Galaxia ultra difuză Dragonfly 44 și roiul de galaxii Coma / imagine P. Van Dokkum, R. Abraham, J. Brodie

La peste 300 milioane ani lumină de Pământ, astronomii au descoperit „cele mai difuze galaxii”. Deși pot fi la fel de vaste precum Calea Lactee, au numai aproximativ 1% din numărul de stele. Folosind instrumentele amplasate la Observatorul W. M. Keck, cercetătorii au studiat o astfel de galaxie ultra difuză, denumită Dragonfly 44 și descrisă în detaliu într-un nou studiu publicat în Astrophysical Journal Letters.

În direcția constelației Coma Berenices (Părul Berenicei), la aproximativ 320 milioane ani lumină de Pământ, se găsește roiul de galaxii Coma. Cu ajutorul Dragonfly Telephoto Array, au fost identificate 47 de galaxii de dimensiunea Căii Lactee, dar cu o densitate stelară foarte mică. Cercetătorii le-au denumit Ultra Diffuse Galaxies (UDGs – galaxii ultra difuze) și au propus drept ipoteză pentru explicarea existenței lor pierderea timpurie a gazelor care stau la baza formării stelelor.

Una dintre aceste galaxii, denumită Dragonfly 44 sau DF44 pe scurt, a fost observată în detaliu și confirmată drept o galaxie ultra difuză. DF44 se întinde pe aproximativ 60000 ani lumină, dar are foarte puține stele în comparație cu galaxiile similare Căii Lactee. Absența stelelor face galaxia să fie și foarte puțin luminoasă, de aproximativ 6 ori mai puțin decât galaxiile normale de aceeași dimensiune.

UDG
Galaxia ultra difuză Dragonfly 17 alături de galaxia spirală Andromeda și galaxia eliptică pitică NGC 205 / imagini B. Schoening, V. Harvey/Reu Program/NOAO/Aura/Nsf, P. Van Dokkum/Hubble Space Telescope

Roberto Abraham, astronom în cadrul Universității din Toronto și unul dintre autorii cercetării, consideră că mare provocare va fi explicarea formării galaxiilor ultra difuze. Principala ipoteză susține că acestea ar putea fi „galaxii eșuate”, galaxii care au rămas fără „combustibil” pentru a crea stele. Dar ar putea să fie și galaxii obișnuite victime ale canibalismului cosmic, resturi de galaxii smulse și aruncate în spațiu.

Următorul pas în cercetare va fi aproximarea masei unei asemenea galaxii, date care ar putea ajuta la înțelegerea interacțiunilor din cadrul roiului de galaxii Coma. Studiile „Forty-Seven Milky Way-Sized, Extremely Diffuse Galaxies in the Coma Cluster” și „Spectroscopic Confirmation of the Existence of Large, Diffuse Galaxies in the Coma Cluster” au fost publicate în The Astrophysical Journal Letters.
Surse: Keck Observatory, Astrophysical Journal Letters, Astrophysical Journal Letters