Durerile de cap la copii – cauze și remedii

migrena
Durerile de cap la copii pot avea mai multe cauze

Durerile de cap sunt o problemă comună la copii și adolescenți, unele studii estimând că aproximativ 10% din copiii de vârstă școlară și între 15 – 27% adolescenți suferă uneori de cefalee și migrene. Dintre adulții care suferă de dureri de cap, 20% au declarat că simptomele au început înaintea vârstei de 10 ani, iar 50% susțin că durerile de cap au început înainte de a împlini 20 de ani. Cu alte cuvinte, durerile de cap din copilărie pot fi un prin semn al problemelor de sănătate de la maturitate, iar identificarea timpurie a cauzelor ar putea oferi un remediu de moment și ajuta la evitarea neplăcerilor ulterioare.

La copii, durerile de cap sunt mult mai scurte decât la adulți, debutează subit și sunt însoțite de lividitate și apatie. De asemenea, pot fi însoțite de senzații de vomă și dureri stomacale. Cauzele durerilor de cap pot fi însă foarte diverse, iar în cazul copiilor cele mai comune sunt considerate următoarele:

Hidratarea inadecvată

A nu bea suficiente lichide este considerată una din principalele cauze ale durerilor de cap la copii. Deshidratarea este frecventă mai ales atunci când este cald și copiii desfășoară activități intense sau practică un sport, transpirând intens. În acest caz, durerea de cap ar putea să treacă cu un pahar de apă.

Dieta

Mesele neregulate și săritul peste o masă, cum ar fi micul dejun, pot declanșa o durere de cap. Este important ca dieta să conțină fructe și legume și să fie evitate anumite alimente care pot provoca dureri de cap, cum ar fi cele care conțin cafeină, alcool, aditivi alimentari (nitrați) sau cele extrem de reci. Un studiu efectuat la Universitatea din Tel-Aviv a demonstrat că și obiceiul de a mesteca gumă poate provoca dureri de cap.

Odihna

În general, copii de vârstă școlară au nevoie de aproximativ 10 ore de somn în timpul nopții, iar o perioadă mai scurtă poate duce la apariția durerilor de cap și senzației de oboseală. Tot legat de odihnă, prea mult timp petrecut la televizor, calculator sau folosind console de jocuri, smartphone-uri și tablete poate duce la oboseală și dureri de cap.

Tulburări de vedere

De multe ori la copii, durerile de cap sunt cauzate de problemele de vedere. În special în activitățile școlare, dacă copilul nu poate vedea clar la tablă sau are dificultăți în a citi din manual, pot apărea cefalee și migrene, dureri repetate de cap. În acest caz, este necesară consultarea unui oftalmolog pentru a prescrie tratamentul adecvat.

Stres

Obișnuim să considerăm stresul o problemă a adulților, dar și copii pot fi afectați în aceeași măsură. Printre motivele de stres la copii se pot regăsi problemele școlare, dificultăți de adaptare la grup, în special după schimbarea domiciliului, sau probleme în familie, cum ar fi divorțul părinților.

Antecedente familiale

Durerile de cap apar mai frecvent la copiii ai căror părinți suferă de simptome similare.

De cele mai multe ori, durerile de cap la copii nu sunt un motiv de îngrijorare. Medicii recomandă odihna într-o cameră liniștită, o compresă rece pe frunte, să respire ușor și profund, precum și să încerce să adoarmă. Totuși, durerile persistente sau repetate pot fi semnele unor afecțiuni mai grave și este recomandată consultarea medicului pediatru.

Surse: Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, NHS, WebMD, Pediatric Neurology