Echipajul de un an s-a întors pe Terra

one year crew
Scott Kelly, Mikhail Kornienko și Sergey Volkov în Soyuz TMA-18M / foto Roscosmos

Astronautul american Scott Kelly și cosmonautul rus Mikhail Kornienko, primul echipaj de un an al Stației Spațiale Internaționale (ISS), s-au întors pe Pământ alături de cosmonautul Sergey Volkov. Capsula Soyuz TMA-18M a ajuns cu bine în Kazahstan la ora 04:26 UTC, în data de 2 martie 2016, încheind o „misiune de un an” pentru Kornienko și Kelly, care au petrecut 340 de zile la bordul ISS în încercarea de a stabili efectele zborurilor spațiale de lungă durată asupra organismului uman.

„One-Year Mission” a început în data de 27 martie 2015, atunci când membrii Expediției 43, cosmonauții Gennady Padalka, Mikhail Kornienko și astronautul NASA Scott Kelly, au pornit spre ISS la bordul navetei Soyuz TMA-16M.

Misiunea de un an a fost descrisă drept „istorică”, fiind prima dată când un echipaj comun SUA-Rusia efectuează o misiune de lungă durată la bordul ISS și prima dată când un astronaut american petrece aproximativ un an în spațiu. De regulă, misiunile ISS durează șase luni, iar recordul pentru cea mai lungă misiune în spațiu îi aparține cosmonautului Valeri Polyakov, care a petrecut 437 de zile pe stația spațială rusă Mir, în perioada ianuarie 1994 – martie 1995.

În timpul petrecut pe ISS, Kornienko și Kelly au participat la aproximativ 400 de experimente, în mod deosebit pentru studierea modului în care organismul uman se adaptează la imponderabilitate, izolare, radiații și stresul misiunilor de lungă durată. În plus, Scott Kelly a participat la un experiment inedit alături de fratele său geamăn, fostul astronaut NASA Mark Kelly, prin care cercetătorii au încercat să compare efectele spațiului asupra corpului și psihicului uman.

În data de 1 martie 2016, Scott Kelly a predat comanda ISS către astronautul NASA Tim Kopra, după care s-a îmbarcat în capsula Soyuz TMA-18M alături de cosmonauții Mikhail Kornienko și Sergey Volkov, cel din urmă aflat la finalul unei misiuni de șase luni. La ora 01:02 UTC, 2 martie 2016, capsula s-a desprins de ISS și a pornit către Pământ.

La ora 04:26 UTC, 2 martie 2016, cei trei călători spațiali au ajuns cu bine în Kazahstan, fiind reperați și ajutați de echipele de salvare să iasă din capsulă.

În perioada următoare, Scott Kelly și Mikhail Kornienko vor efectua o serie de teste medicale pentru evaluarea stării de sănătate și impactului pe care l-a avut prima misiune de un an la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Sursă: NASA