Eschrichtius robustus – cea mai lungă migrație a unui mamifer

balena gri
Eschrichtius robustus, balena cenușie/ foto Merrill Gosho, NOAA

O balenă cenușie (Eschrichtius robustus) botezată Varvara a stabilit un nou record pentru cea mai lungă migrație a unui mamifer. Într-o călătorie dus-întors între estul Rusiei și vestul Mexicului, balena a reușit să parcurgă nu mai puțin de 22511 km, depășind precedentul record mondial de migrație a unui mamifer deținut de balena cu cocoașă.

Ca multe alte specii de balenă, Eschrichtius robustus a fost aproape de extincție, iar populațiile de balene cenușii din Pacificului de Nord-Vest au fost considerate dispărute până în anii ’80. Se estimează că între 1855 și 1865 au fost vânate aproximativ 480 balene cenușii anual, fapt ce a condus la decimarea populațiilor din zonele de coastă. Deși numărul de exemplare a crescut după interzicerea vânătorii comerciale în anii ’40, balenele cenușii din Pacificul de Nord-Vest sunt considerate încă în pericol critic de dispariție.

Pentru a le monitoriza deplasarea și comportamentul migrator, cercetători din SUA și Rusia au dotat șapte balene cu dispozitive de localizare prin satelit. Datele colectate au arătat că balenele cenușii se deplasează din zonele de hrănire situate în apropierea de Insula Sahalin, în partea de est a Rusiei, până în apropierea Peninsulei Baja California din nord-vestul Mexicului. Dintre exemplarele monitorizate, o femelă denumită Varvara a parcurs un total de 22511 kilometri în 172 de zile.

Precedentul recordul mondial pentru cea mai lungă migrație a unui mamifer era deținut de balena cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) cu o călătorie de aproximativ 16000 km. Cea mai lungă migrație a unui mamifer terestru este considerată migrația zebrelor din specia Equus quagga burchellii.

Descoperirea traseelor parcurse de Eschrichtius robustus are un rol important în eforturile de conservare a speciei, iar cercetătorii speră să obțină mai multe date despre interacțiunea dintre populațiile de balene cenușii din Pacificul de Nord-Vest și cele din Pacificul de Nord-Est. Studiul „Critically endangered western gray whales migrate to the eastern North Pacific” a fost publicat în Biology Letters.
Surse: Oregon State University, Biology Letters, Guinness World Records, IUCN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *