Eugene Goostman – prima inteligență artificială care trece „testul Turing”

turing test
Eugene Goostman – „cea mai ciudată creatură din lume”

Eugene Goostman nu este o persoană, ci un supercomputer care simulează personalitatea unui adolescent atât de bine încât a reușit să treacă pentru prima dată de „testul Turing”. Conceput de Alan Turing în urmă cu 65 de ani, testul evaluează prin întrebări și răspunsuri dacă interlocutorii umani își dau seama că discută cu o mașină sau cred că la conversație participă o altă persoană. Dacă inteligența artificială este considerată a fi o persoană pentru mai mult de 30 % dintr-o conversație scrisă de 5 minute, testul este trecut.

În cadrul unui eveniment organizat de către Universitatea Reading la sediul Royal Society din Londra, Eugene Goostman a devenit prima inteligență artificială care a reușit să depășească acest prag, convingând 33% dintre evaluatori că este o persoană reală. Eugene este un program de calculator care simulează nivelul de inteligență similar unui adolescent de 13 ani și a fost dezvoltat la Sankt Petersburg de către Vladimir Veselov, un rus care trăiește în SUA, și Eugene Demchenko, un ucrainian care locuiește în Rusia.

În cadrul testului, treizeci de evaluatori au conversat prin intermediul întrebărilor introduse de la tastatură cu 25 de persoane și 5 inteligențe artificiale. Cu 150 de conversații separate, testul a fost considerat cel mai mare organizat până acum. Locul 2 a fost ocupat de JFred, dezvoltat de Robby Garner, iar locul trei a revenit Cleverboot. Celelalte programe participante au fost ere Ultra Hal and Elbot.

Spre deosebire de ceilalți competitori, Eugene Goostman a fost înzestrat cu o personalitate aparte: este un băiat de 13 ani care trăiește în Odesa (Ucraina), are un hamster, iar tatăl său este ginecolog. Aceste caracteristici l-au ajutat să simuleze mai bine o persoană reală.

Vladimir Veselov susține că a ales vârsta de 13 ani pentru că „nu este prea în vârstă ca să știe tot și nici prea tânăr ca să nu știe nimic”. Reușita lui Eugene Goostman nu a fost chiar o surpriză, programul clasându-se constant pe primele poziții la teste similare și fiind în continuă dezvoltare încă din 2001.

Desigur, 33% nu înseamnă că Eugene este inteligența artificială care poate înlocui cu succes o persoană, dar este un pas important în dezvoltarea acestui tip de programe. Cei care doresc să converseze cu Eugene o pot face pe pagina Universității Princeton – Eugene Goostman – The Weirdest Creature In The World.

Surse: University of Reading, New Scientist