Exoplaneta LHS 1140b – un Super-Pământ locuibil?

LHS 1140b
Super-Pământul LHS 1140b / ilustrație M. Weiss/CfA

La 39 ani lumină de noi s-ar afla exoplaneta LHS 1140b, un Super-Pământ de 1,4 ori mai mare decât Terra. Conform studiului publicat în revista Nature, planeta LHS 1140b ar fi telurică și situată în zona potențial locuibilă a stelei sale. Dar poate acest Super-Pământ susține viața așa cum o cunoaștem pe Terra? Autorii studiului susțin că exoplaneta și-ar fi putut păstra atmosfera, în pofida luminozității mai mari a stelei din trecut.

Steaua LHS 1140 (denumită și GJ 3053) este situată la aproximativ 12 parseci (39 ani lumină) de noi și este o stea pitică roșie de tip spectral M. Asta înseamnă că este mult mai mică și mai rece decât Soarele, cu o masă estimată de numai 14,6% din cea a astrului nostru. Începând din 2014, astronomii au utilizat mai multe telescoape pentru a determina existența unei planete în jurul stelei.

Conform cercetării publicate, exoplaneta LHS 1140b are o perioadă orbitală de 24,73 zile și o orbită aproape circulară. LHS 1140b are o rază de 1,4 ori mai mare decât Pământul și o masă estimată de 6,6 ori mai mare decât planeta noastră. Aceste caracteristici sugerează că este un „Super-Pământ”, o planetă telurică în a cărei compoziție predomină rocile și metalele.

Din cauza dimensiunilor reduse ale stelei LHS 1140, exoplaneta primește doar 46% din energia pe care o primește Pământul de la Soare. Dar pentru că este foarte aproape, planeta se află în zona potențial locuibilă a stelei, fiind posibil să aibă apă în stare lichidă la suprafață. Astronomii consideră că orbita circulară s-a menținut încă de la formarea exoplanetei, fapt ce ar fi făcut posibilă persistența unei atmosfere care să conțină oxigen, azot și dioxid de carbon.

Aceste ipoteze nu pot fi verificate încă, dar telescoapele aflate în construcție vor ajuta la observarea și clarificarea existenței atmosferei și compoziției sale. Studiul „A temperate rocky super-Earth transiting a nearby cool star” a fost publicat în revista Nature din 19 Aprilie 2017.
Sursă: Nature