Expunerea la poluarea cauzată de trafic în timpul sarcinii poate afecta plămânii copilului

poluare trafic
Poluarea cauzată de traficul rutier, o problemă încă actuală

Expunerea la poluarea cauzată de traficul rutier, în special în trimestrul al doilea de sarcină, crește riscul de afectare a funcție pulmonare pe termen lung, susține un nou studiu publicat în revista medicală Thorax. Participantele la studiu nu au fost selectate din vreo regiune industrială cu poluare intensă, ci din mai multe zone rezidențiale din Spania, fapt ce subliniază încă o dată necesitatea limitării expunerii la poluarea cauzată de traficul rutier.

Cercetarea a fost coordonată de către Dr. Eva Morales (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental Barcelona – CREAL) și a fost realizată cu ajutorul mai multor medici și specialiști din Spania. Studiul a vizat examinarea efectelor pe care le are expunerea la poluarea cauzată de trafic, în timpul anumitor perioade ale sarcinii, asupra funcției pulmonare la copiii de vârstă preșcolară.

Derulat pe o perioadă de peste 5 ani, studiul a inclus inițial 1295 femei aflate la începutul sarcinii, la final fiind evaluați 620 de copii în vârstă de 4 ani și jumătate. Ca indicatori de poluare au fost monitorizați dioxidul de azot (NO2) și benzenul, două substanțe general recunoscute ca provenind în principal din traficul rutier și având efecte nocive asupra sănătății. Funcția pulmonară a copiilor a fost evaluată cu ajutorul spirometriei, cercetătorii urmărind în special volumul expirator forțat (VEF1 – volumul maxim de aer pe care o persoană poate să-l expire într-o secundă) ca indicator al obstrucției pulmonare.

Conform rezultatelor studiului, copiii ai căror mame au locuit, în timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, în zone poluate de traficul rutier cu benzen au avut un risc de insuficiență pulmonară crescut cu 22% față de cei care au locuit în zone mai puțin poluate. De asemenea, riscul pentru copiii ai căror mame au locuit în aceeași perioadă a sarcinii în zone cu concentrații ridicate de dioxid de azot este cu 30% mai mare. Pe baza acestor rezultate, cercetătorii consideră că expunerea la poluarea cauzată de traficul rutier afectează dezvoltarea plămânilor în timpul perioadei intrauterine.

Conform profesorului Peter Sly, directorul Queensland Children’s Medical Research Institute Australia, studiul prezintă „dovezi convingătoare” că expunerea prenatală la poluarea atmosferică are efecte pe termen lung asupra funcției pulmonare a copiilor. Problema poluării cauzate de traficul rutier este cunoscută la nivel european, dar puține măsuri concrete au fost luate. În România nici măcar nu știm cu exactitate nivelurile de poluare urbană, unele stații de monitorizare funcționând deficitar.

Surse: CREAL, Thorax, Thorax, HotNews, Agenţia Europenă de Mediu