Ford C-MAX Solar Energi Concept – automobilul ecologic al viitorului

Ford C-MAX Solar Energi
Conceptul Ford C-MAX Solar Energi

Ford C-MAX Solar Energi este conceptul unui vehicul propulsat de energia solară, ce ar putea deveni primul automobil hibrid care să nu depindă de rețeaua de electricitate. Ford susține că modelul C-MAX Solar Energi este o premieră în domeniu și îl va expune la CES 2014, în perioada 7-10 ianuarie 2014. Spre deosebire de un hibrid obișnuit, C-MAX Solar Energi are plafonul acoperit cu un sistem de panouri solare care urmăresc poziția Soarelui. Sistemul include și un concentrator special care acționează ca o lupă, intensificând și direcționând energia solară.

Tehnologia a fost dezvoltată de Ford împreună cu Georgia Institute of Technology și SunPower Corp. și folosește lentile speciale de tip Fresnel pentru amplifica de opt ori puterea razelor solare. Lentile de tip Fresnel au fost create inițial pentru a fi utilizate în farurile maritime, dar construcția compactă le face potrivite și pentru proiectul Ford.

Mecanismul de de orientare a lentilelor a fost patentat de Ford și asigură urmărirea Soarelui de la est la vest. Pe parcursul unei zile, întregul sistem este capabil să acumuleze energie electrică echivalentă unei încărcări de patru ore a bateriei de la rețeaua electrică (8KW). Folosind doar energia electrică, C-MAX Solar Energi are o autonomie de 21 mile, aproximativ 34 km.

Împreună cu motorul convențional, hibridul are o autonomie totală de până la 620 mile, aproape 1000 km. Deși se dorește independent de rețeaua electrică, Ford a inclus și un conector pentru ca utilizatorii să poată încărca bateria în timpul nopții.

Conform estimărilor Ford, energia solară ar putea asigura 75% din totalul deplasărilor efectuate de către un șofer obișnuit. O altă posibilă utilizare a energiei solare captate de automobil ar fi alimentarea sistemului de aer condiționat, fapt ce ar contribui la reducerea consumului de combustibil convențional.

Ford susține că modelul hibrid C-MAX Energi comercializat în prezent a avut vânzări foarte bune în 2013, cu 6300 unități doar în luna noiembrie. După prezentarea oficială la CES, conceptul Ford C-MAX Solar Energi va intra într-o perioadă de teste intensive, în condiții reale de trafic, pentru a stabili dacă este fezabil pentru producția de serie.

Sursă: Ford