Fractofusus – primele dovezi de reproducere la un organism complex

Fractofusus
Colonii de Fractofusus / ilustrație CG Kenchington

Fractofusus sunt considerate printre cele mai primitive organisme complexe care au apărut pe Pământ, posibil printre primele animale care au existat. Acum, o echipă de cercetători susține că a identificat modul în care se reproduceau, cel mai vechi exemplu de reproducere la un organism complex. Descoperirea ar putea ajuta la înțelegerea originii mediului marin modern.

În ultima parte a perioadei Ediacaran, în urmă cu 580 – 541 milioane de ani, oceanele Pământului erau populate de rangeomorfe (Rangeomorpha). Aceste organisme complexe timpurii, posibil printre primele animale de pe Pământ, aveau dimensiuni de până la 2 metri, dar cele mai multe măsurau în jur de 10 cm. Având aspectul unor ferigi, rangeomorfele nu par să fi avut orificiu oral, organe sau mijloace de deplasare, probabil absorbind substanțele nutritive direct din apă.

Fractofusus
Fosile Fractofusus / foto EG Mitchell

Dintre aceste organisme, noul studiu și-a îndreptat atenția către Fractofusus, un gen din ordinul Rangeomorpha compus din speciile Fractofusus misrai și Fractofusus andersoni. Specimenele ambelor specii au între 1 și 42 cm, dar se diferențiază prin formă: F. misrai sunt mai alungite, în timp ce F. andersoni au un corp mai oval. Studiind modul de grupare al specimenelor Fractofusus fosilizate, cercetătorii susțin că au identificat modul în care se reproduceau.

Astfel, Fractofusus ar fi utilizat două strategii consecutiv pentru a ocupa un nou spațiu și a îl coloniza rapid. Inițial, păr să fi utilizat propagule pentru a se dispersa în zone noi, un mod de reproducere sexuat sau asexuat prin utilizarea unor formațiuni de celule care erau purtate de apă. Apoi, se reproduceau asexuat prin utilizarea unor stoloni, la fel cum căpșunile se extind pe solul adiacent. În acest fel, un Fractofusus provenit dintr-o propagulă era înconjurat de alții mai mici, crescuți succesiv din stoloni.

Autorii cercetării consideră că această dublă modalitate de reproducere le-ar fi permis organismelor rangeomorfe să prospere, ocupând zone noi mai îndepărtate pe care le puteau coloniza rapid. De asemenea, demonstrează o mai mare complexitate decât se presupunea pentru astfel de organisme primitive. Studiul „Reconstructing the reproductive mode of an Ediacaran macro-organism” a fost publicat în revista Nature.
Surse: University of Cambridge, Nature