Șase noi specii de „furnici Dracula” descoperite în Madagascar

Mystrium
„Furnică Dracula” din genul Mystrium / imagine Brian Fisher

Cercetătorii California Academy of Sciences au descoperit șase noi specii de „furnici Dracula” în regiunea Malagasy din Madagascar. „Furnicile Dracula” au primit această poreclă deoarece practică un tip de „canibalism non-distructiv”, hrănindu-se cu „sângele” propriilor larve fără a le cauza moartea. Descoperite pentru prima dată în 1994, furnicile vampir continuă să fascineze prin caracteristicile neobișnuite.

Echipa de cercetători a explorat Madagascarul și insulele din apropiere în ultimii 20 de ani colectând mii de specimene pentru a rezolva misterul unui alt gen de „furnici Dracula” – Mystrium. Conform oamenilor de știință, genul Mystrium este cel mai misterios și bizar grup de „furnici Dracula”, fiind dificil de identificat deoarece speciile diferă foarte mult una de cealaltă.

Furnicile Mystrium au trei tipuri diferite de reproducere, iar rolul unui individ în cadrul coloniei nu este întotdeauna evident după aspect. Furnici care par similare pot fi lucrători într-o specie și regine în altă specie. În final, cercetătorii au reușit să stabilească că toate speciile din genul Mystrium au o componență originală comună alcătuită din masculi, regine de mari dimensiuni și lucrători majori și minori. Mai mult, la unele specii, furnicile lucrătoare pot dezvolta organe reproductive și iau locul reginei.

Autorii studiului au reclasificat toate speciile în funcție de stilul de reproducere și au realizat imagini digitale detaliate ale noilor specii. Pentru a evidenția caracterul misterios al acestui gen, trei dintre cele șase noi specii au primit nume semnificative Mystrium labyrinth (labirint), Mystrium mirror (oglindă) și Mystrium shadow (umbră). Celelalte trei au fost denumite Mystrium barrybressleri, Mystrium eques și Mystrium janovitzi.

Sursă: PenSoft