Geminide – ploaia de stele căzătoare vizibilă în această noapte

Geminid LoveJoy
O stea căzătoare din Geminide și Cometa LoveJoy / Imagine Jason Hullinger

Geminidele ar trebui să ofere în noaptea de 13 spre 14 decembrie un spectacol impresionat de stele căzătoare. Conform specialiștilor, Geminidele sunt printre cele mai intense fenomene de acest fel ale anului, iar în această seară se estimează că vor fi vizibili între 100 și 120 de meteoriți pe oră.

În fapt, fenomenul se datorează trecerii Pământului printr-o zonă în care se află resturi ale asteroidului-cometă 3200 Phaeton. Odată ce intră în contact cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde generând o urmă luminoasă, cunoscută în general drept stea căzătoare. Fenomenul a fost observat pentru prima dată în 1862 și a primit numele de Geminide pentru că majoritatea stelelor căzătoare au ca origine aparentă constelația Gemini.

Viteza scăzută cu care se deplasează meteoriții și luminozitatea intensă fac din Geminide unul dintre cele mai interesante și spectaculoase fenomene vizibile fără ajutorul unor instrumente speciale.

Ploaia de stele poate fi observată cu ochiul liber în perioada 7 – 17 decembrie, iar maximul este preconizat în acest an pentru noaptea dintre 13 și 14 decembrie.

Pentru România, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” recomandă ca observarea Geminidelor să se realizeze după miezul nopții până spre dimineață, privind la un unghi de 45 de grade deasupra orizontului. Ideal ar fi să observați din afara orașului, departe de surse de lumină artificială. Desigur, condiția esențială este ca în această noapte să fie un cer senin.

NASA îi sfătuiește pe cei care au ocazia să realizeze fotografii deosebite ale unei stele căzătoare să le posteze pe Flickr în grupul Geminid Meteors, unde au început deja să apară primele imagini din acest an.

În cursul noții trecute, în Arizona, a fost observat un meteorit destul de luminos, dar specialiștii apreciază că nu face parte din fenomenul Geminidelor, având o traiectorie diferită.

Update: Geminid Meteor Shower Live

Surse: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, NASA , NBC

updated