Genul Enyalioides se îmbogățește cu încă trei „dragoni pitici”

Enyalioides sunt un gen de reptile denumite în mod obișnuit „șopârle de pădure”, iar cercetătorii au descoperit trei noi specii. Asemuite unor „dragoni pitici”, șopârlele se remarcă prin coloritul viu și preferința pentru viața arboricolă. Dacă în 2006 erau cunoscute doar șapte specii din genul Enyalioides, noile descoperiri duc numărul total la 15, demonstrând că în pădurile tropicale din nordul Americii de Sud se ascund încă multe vietăți deosebite.

Echipa formată din cercetătorii Omar Torres-Carvajal (Museo de Zoología QCAZ, Ecuador), Pablo J. Venegas (CORBIDI, Peru) și Kevin de Queiroz (Smithsonian, SUA) a descoperit cele trei specii în pădurile tropicale montane din Ecuador și Peru. Specimenele colectate au fost comparate cu exemplarele aflate în colecțiile mai multor muzee de științe naturale din lume, iar analizele ADN au confirmat trei specii noi.

E. anisolepis
Enyalioides anisolepis / imagine Torres-Carvajal et al.

Enyalioides anisolepis poate fi regăsită în pădurile Anzilor din sudul Ecuadorului și nordul Perului, putând fi deosebită prin țepii care îi acoperă corpul și creasta. Aspectul i-a determinat și numele, „anisolepis” fiind compus din cuvintele grecești anisos (inegal) and lepis (solz).

E. sophiarothschildae
Enyalioides sophiarothschildae/ imagine Torres-Carvajal et al.

Enyalioides sophiarothschildae trăiește în pădurile Cordilierei Centrale din nord-estul Perului. Șopârla se remarcă prin coloritul alb din zona maxilarului inferior și petele negre de pe corp. Specia a fost denumită în onoarea Sophiei Rothschild, care a susținut programele de cercetare ale Centro de Ornitología y Biodiversidad (CORBIDI).

E. altotambo
Enyalioides altotambo / imagine Torres-Carvajal et al.

Enyalioides altotambo a fost întâlnită în nord-vestul Ecuadorului și se deosebește de celelalte specii ale genului prin solzii dorsali netezi și omogeni. Denumirea sa științifică a pornit de la numele satului Alto Tambo din provincia Esmeraldas, Ecuador, unde a fost descoperit specimenul tip.

Kevin de Queiroz, coautor al cercetării, susține că descoperirile din ultimii ani au contribuit la dublarea numărului de specii cunoscute din genul Enyalioides, demonstrând că diversitatea acestui tip de șopârle a fost subestimată. Descrierea celor trei specii a fost publicată în jurnalul cu acces gratuit ZooKeys sub titlul „Three new species of woodlizards (Hoplocercinae, Enyalioides) from northwestern South America”.
Surse: Pensoft, ZooKeys