Gliese 832c – cea mai apropiată planetă locuibilă

Gliese 832c
Gliese 832c și o fotografie reală a stelei Gliese 832 (centru) / imagine Efrain Morales Rivera/PHL

O echipă internațională de astronomi a anunțat descoperirea Gliese 832c, o exoplanetă care ar putea fi cea mai apropiată planetă locuibilă din afara Sistemului Solar. Planeta orbitează steaua Gliese 832, aflată la o distanță de aproximativ 16 ani lumină față de Terra. Deși Gliese 832c (GJ 832c) ar putea avea temperatura potrivită pentru prezența apei în formă lichidă la suprafață, astronomii cred că planeta are parte de variații sezoniere extreme.

Steaua Gliese 832 este o pitică roșie aflată în constelația sudică Grus (Cocorul), având deja o planetă identificată în 2009, Gliese 832 b fiind un gigant gazos asemănător planetei Jupiter. Gliese 832c este un super-Pământ, o planetă cu o masă de cel puțin 5,4 ori mai mare decât Terra, conform estimărilor astronomilor.

Planeta orbitează în jurul stelei Gliese 832 o dată la 36 de zile și se află la marginea inferioară a zonei locuibile, fiind mult mai aproape de steaua sa decât este Pământul de Soare. Cu toate acestea, GJ 832c primește aproximativ aceeași energie ca și Pământul pentru că steaua Gliese 832 este mult mai mică și mai puțin luminoasă decât Soarele.

GJ 832c
Gliese 832c comparată cu Terra / ilustrație PHL

Astronomii consideră că planeta ar putea avea temperaturi similare cu cele de pe Terra, dar o atmosferă prea densă, întâlnită la planetele de aceeași dimensiune, ar putea crește temperatura transformând-o într-o „Super-Venus”. Gliese 832c are un index de similaritate cu Pământul (Earth Similarity Index – ESI) de 0.81, care o plasează între primele trei planete similare cu Terra, alături de Gliese 667Cc (ESI = 0.84) și Kepler-62e (ESI = 0.83). Pentru comparație, Kepler-186f are ESI de 0.64, considerându-se că ar putea avea o temperatură medie mai scăzută.

Planeta Gliese 832c a fost descoperită de către o echipă coordonată de astronomul Robert A. Wittenmyer (UNSW Australia), descrierea fiind publicată în The Astrophysical Journal sub titlul „GJ 832c: A super-earth in the habitable zone”. Astronomii vor continua studierea sistemului Gliese 832 pentru a vedea dacă mai are și alte planete.

Surse: PHL, The Astrophysical Journal
updated