Google Pixel, Pixel XL și prețul inteligenței artificiale

Google Pixel
Google Pixel și Pixel XL / imagine Google Store

Google Pixel este prezentat drept „primul telefon creat de Google”, iar prețul lui în Europa pornește de la 759 Euro. De ce ați plăti un astfel de preț pentru un telefon cu Android? Google susține că Pixel și versiunea mai mare Pixel XL au „cea mai bună cameră care a echipat vreodată un smartphone”, sunt primele modele ce oferă Asistentul Google și Android 7.0 Nougat. Dar sunt aceste argumente suficiente pentru a justifica prețul premium?

Google îl prezintă ca un singur telefon deoarece specificațiile Pixel și Pixel XL sunt identice, cu excepția ecranului și bateriei. Astfel, Pixel are un ecran de 5 inch AMOLED Full HD (1920 x 1080 pixeli, 441 ppi) și baterie de 2770 mAh, în timp ce Pixel XL are ecran de 5,5 inchi AMOLED QHD (2560 x 1440 pixeli, 534 ppi) și acumulator de 3450 mAh. Ambele telefoane sunt echipate cu chipset-ul Qualcomm Snapdragon 821 (procesor Quad-Core pe 64 de biți, 2,15 GHz + 1,6 GHz și GPU Adreno 530), 4GB RAM LPDDR4, 32 GB sau 128 GB memorie internă.

Ecranul este protejat de sticlă Corning Gorilla Glass 4 și are acoperire oleofobică antiamprentă și antipată. Carcasa este realizată din aluminiu anodizat, fiind disponibilă în versiune argintie sau neagră. Telefoanele au port USB-C, slot nano SIM, Wi-Fi 802.11ac, LTE 4G, Bluetooth 4.2, NFC, GPS, GLONASS, busolă digitală, barometru și Pixel Imprint, „un senzor de amprentă rapid”.

Camera foto principală are un senzor de 12,3 MP, apertură f/2.0 cu „pixeli mari de 1,55 μm, pentru imagini clare în condiții de iluminare slabă”. Camera poate filma video la rezoluție 4K (30 cps), Full HD (120 cps) sau HD la 240 cps. Cameră foto frontală este de 8 MP, cu apertură f/2,4, pixeli de 1,4 µm (tot pentru condiții de iluminare slabă) și poate filma Full HD (30 cps).

Toate aceste specificații nu fac Google Pixel să iasă în evidență față de alte smartphone-uri deja disponibile, cum ar fi Galaxy S7 și S7 edge sau OnePlus 3 cu 6GB memorie RAM. Însă, Google mizează pe soft pentru a face din telefoane cu specificații comune smartphone-urile pe care să și le dorească fanii Android. În primul rând, Pixel este primul telefon cu Android 7.0 Nougat și ar fi de așteptat ca Google să fi optimizat totul pentru a îl rula în cele mai bune condiții. Noul asistent Google este similar cu Siri de pe iPhone și este prezentat drept un „Google personal”, o modalitate de a căuta ușor printre informațiile proprii.

Prețul Google Pixel este de 759 Euro pentru versiunea cu 32GB și de 869 Euro pentru 128 GB. Modelul Pixel XL cu 32GB memorie internă costă 899 Euro, iar cu 128 GB costă 1009 Euro. În condițiile în care atât Galaxy S7, cât și noile iPhone 7 și iPhone 7 Plus, oferă în plus rezistență la apă, va fi dificil pentru Google să convingă clienții să investească în cumpărarea unui Pixel. Balanța ar putea să fie însă înclinată de inteligența artificială, respectiv de ușurința în folosire și utilitatea noului asistent Google. Dacă acesta va fi la fel de ușor de folosit precum motorul de căutare confundat de mulți cu Internetul, Pixel și Pixel XL ar putea fi două smartphone-uri de succes.
Sursă: Google