Gravura din Peștera Gorham, prima operă de artă neanderthaliană?

Gorham cave engraving
Gravura din Peștera Gorham / imagine Stewart Finlayson

O gravură descoperită în Peștera Gorham din Gibraltar ar putea fi primul exemplu de artă neanderthaliană, conform unui studiu publicat în revista PANS. În general, Omul de Neanderthal este considerat ruda noastră îndepărtată, mai puțin inteligentă și incapabilă de gândire abstractă. Spre deosebire de Homo sapiens, de la care s-au păstrat o mulțime de reprezentări artistice, Homo neanderthalensis nu s-a remarcat până acum în descoperirile arheologie decât prin unelte caracteristice. Modelul geometric gravat în Peștera Gorham aparține aproape cu siguranță unei populații neanderthaliene, dar poate fi considerat artă?

Peștera Gorham a fost identificată în 1907 de căpitanul A. Gorham din Marina Britanică, iar primele descoperiri arheologice au fost realizate în anii ’40, când doi ingineri militari au recuperat unelte de piatră, vase ceramice, rămășițe umane și animale. Cercetările ulterioare au plasat situl arheologic din Peștera Gorham printre ultimele așezări neanderthaliene din lume, cu o perioadă de ocupare cuprinsă între 55000 și 28000 ani în urmă.

Gorham
Intrarea în Peștera Gorham

Conform noului studiu „A rock engraving made by Neanderthals in Gibraltar”, gravura din Peștera Gorham a fost descoperită în 2012 sub un strat de sedimente din care au fost recuperate mai multe artefacte asociate culturii Neanderthal, ceea ce ar sugera că este mai veche decât acestea. Cel mai probabil, modelul geometric a fost săpat în stâncă cu ajutorul unor unelte de piatră, în urmă cu cel puțin 39000 ani.

Gravura are o dimensiune aproximativă de 20×20 cm, iar adâncimea liniilor este de câțiva milimetri. Datarea exactă a unei încrustații în piatră este destul de dificilă în lipsa unor fosile umane sau animale care să poată fi datate prin metoda radiocarbonului (C14). Clive Finlayson, directorul Muzeului din Gibraltar și co-autor al studiului, susține că gravura ar putea să aibă între 40000 și 45000 ani vechime, iar primi oameni moderni nu au ajuns în peșteră decât zece mii de ani mai târziu, cu mult după dispariția neanderthalienilor.

În privința semnificației gravurii, cercetătorii nu au încă o explicație, dar susțin că nu este un model întâmplător, ci a fost realizat în mod conștient prin mai mult de 100 de incizii în piatră. Dacă gravura din Peștera Gorham este într-adevăr artă sau nu rămâne un subiect de dezbatere pentru comunitatea științifică, și nu numai. Însă, descoperirea este deosebit de importantă pentru completarea portretului Omului de Neanderthal, considerat multă vreme doar o brută.

Clipul video următor prezintă o reconstituire 3D a modelului geometric din Peștera Gorham, obținută prin prelucrarea fotografiilor realizate de cercetători.

Surse: UNESCO, The Gibraltar Museum, PNAS, BBC, Reuters