H7N9 și H10N8 – gripa aviară revine în forme noi

Peruși
Perușii ar putea fi responsabili pentru răspândirea gripei aviare

H7N9 și H10N8 sunt noile forme ale virusului gripei aviare, iar numărul infecțiilor a crescut într-un ritm alarmant în acest an. Gripa aviară a reapărut în China în cursul lunii martie 2013, iar de la începutul anului 2014 au fost confirmate peste 300 de noi cazuri. Spre deosebire de epidemia din 2004 – 2006 cauzată de virusul H5N1, în noile cazuri a fost identificată o mutație denumită H7N9 sau A(H7N9).

Organizația Mondială a Sănătății susține că virusul nu se transmite cu ușurință de la o persoană infectată la o persoană sănătoasă, majoritatea infecțiilor datorându-se contactului direct cu păsările. De altfel, cazurile identificate în China au fost asociate cu piețele în care se comercializează păsări vii, în special găini și papagali peruși, ultima specie fiind populară printre persoanele în vârstă. Totuși, din peste 200 de persoane infectate în China în anul 2013, aproape o treime au decedat.

De la începutul anului 2014, a fost semnalată creșterea continuă a numărului de persoane infectate cu virusul H7N9, autoritățile chineze identificând peste 300 de cazuri, mai mult de 50 de persoane decedând. Zilnic sunt semnalate noi cazuri în mai multe provincii din partea de sud-est a Chinei, dar autoritățile susțin în continuare că nu există nicio dovadă privind transmiterea virusului de la o persoană la alta.

Studiile efectuate de cercetătorii chinezi, în cursul anului 2013, au confirmat că virusul H7N9 prezintă mutații care i-ar putea facilita transmiterea la mamifere și, implicit, la om. Virusul H7N9 este considerat foarte periculos deoarece păsările bolnave sunt greu de depistat, iar infectarea oamenilor provoacă simptome severe și poate conduce la deces.

În cursul lunii decembrie 2013 a fost identificat primul caz de infecție la om cu o nouă mutație a virusului, denumită H10N8. Femeia, în vârstă de 73 de ani, a decedat la scurt timp după internarea în spital. Deși cercetătorii cunoșteau existența acestei forme, până la acea dată nu fusese semnalată decât la păsări. În data de 26 ianuarie 2014 a fost identificat un nou caz, o femeie în vârstă de 55 de ani care a fost adusă în stare critică la spital.

Autoritățile nu au reușit să identifice sursa infecției, dar susțin că persoanele care au venit în contact cu bolnavii nu au fost infectate cu H10N8. Pentru moment, există puține date despre această nouă formă a gripei aviare, iar cercetătorii susțin că ar putea exista și alte mutații ale virusului care se pot transmite la om.

Deși nu au fost semnalate cazuri de infectare cu H7N9 sau H10N8 în afara Chinei, iar Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au crescut nivelul de alertă și monitorizează evoluția situației.

Surse: Xinhua News Agency, JGV, CDC, ECDC, WHO