Gripa porcină H1N1 revine în România

gripa porcina
Virusul „gripei porcine” H1N1 / imagine CDC

Virusul H1N1, cunoscut drept „gripa porcină”, se întoarce în România, două persoane decedând în această săptămâna în urma complicațiilor. Diagnosticul a fost confirmat de autoritățile medicale, dar nu există date privind sursa infecției și aria de răspândire. Gripa porcină a provocat pandemia globală din 2009, iar anul acesta se dovedește deosebit de periculoasă pentru copii.

Dacă în România au fost confirmate doar două cazuri până acum, virusul H1N1 se dovedește cauza predominantă de gripă în SUA, doar în California provocând 243 de decese în sezonul 2013 – 2014. Pentru comparație, în tot sezonul 2012 – 2013 au fost înregistrate doar 26 de decese cauzate de gripa porcină.

Conform Centrului American pentru Controlul și Prevenția Bolilor, copii sub cinci ani sunt printre cele mai afectate categorii de populație, până în prezent fiind raportate cca. 50 de decese.

Vestea bună este că virusul nu a suferit mutații față de anul 2009, vaccinurile existente în prezent fiind eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor. Spre deosebire de gripa aviară, gripa porcină nu se transmite direct de la animale la om, infecțiile fiind intra-umane.

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) nu au lansat până acum un avertisment privind răspândirea virului H1N1 la nivel global, până la această dată Grecia raportând cele mai multe cazuri de gripă din sezonul 2013 – 2014. România este considerată printre țările cu o incidență redusă, predominanți fiind virușii de tip A(H3), iar numărul de cazuri pare să fie în scădere.

gripa in Europa
Răspândirea gripei în Europa 3 – 9 februarie 2014 / imagine ECDC

La data redactării acestui material, pagina oficială a Institutului Cantacuzino nu putea fi accesată, iar Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății nu aveau date de noutate privind răspândirea gripei porcine în România.

În privința noilor forme de gripă aviară, au continuat să fie semnalate noi îmbolnăviri și decese în China, singurul caz cunoscut în afara acestei țări fiind o turistă chineză care a vizitat Malaezia.

Surse: The Washington Post, CDC, ECDC, România Liberă