Groapa Noilor Hebride – o lume necunoscută în adâncurile oceanului

Groapa Noilor Hebride
Groapa Noilor Hebride / imagine Google Earth

Imagini în premiară din Groapa Noilor Hebride au relevat cât de imprevizibilă poate fi viața în adâncurile oceanului. Cercetătorii Universității din Aberdeen, Noua Zeenlandă, au folosit un submersibil robotic pentru a observa vietățile care trăiesc la peste 7000m adâncime într-unul dintre cele mai mari abisuri oceanice din lume.

Groapa Noilor Hebride este situată în sud-vestul Oceanului Pacific, la marginea Mării Coralilor, între insulele Vanuatu și Noua Caledonie. Adâncimea maximă cunoscută este de 7600m, Groapa Noilor Hebride având o lungime de 1200km și o lățime de 70km.

cusk eels

Expediția de explorare a fost organizată de către Universitatea din Aberdeen în cooperare cu Institutul Național pentru Cercetări Marine și Atmosferice din Noua Zeelandă (NIWA) la sfârșitul anului 2013. Timp de 30 de zile, cercetătorii au folosit camere video pentru a înregistra imagini la adâncimi situate între 2000 și 7000m. Rezultatele au depășit așteptările cercetătorilor, fiind descoperite cu totul alte specii decât cele obișnuite pentru asemenea zone.

În 27 de scufundări, cercetătorii nu au reușit să identifice pești grenadieri și nici pești melc, specii prezentă în număr mare în alte arii similare studiate. Conform datelor obținute, Groapa Noilor Hebride este dominată de exemplare din familia Ophidiidae, specii întâlnite mai rar în alte gropi marine.

red prawn

Cercetătorii au mai descoperit creveți roșii de mari dimensiuni, alături de mii de alte crustacee. Expediția a reușit să obțină mai multe exemplare rare de pești din familia Ophidiidae, inclusiv un țipar de mare cu dinți săgeată, studiate acum în Australia și Noua Zeelandă.

Diferențele observate în ecosistemul Gropii Noilor Hebride au fost atribuite de cercetători curentului marin de deasupra abisului care este sărac în nutrienți, peștii grenadieri având nevoie de cantități mai mari de hrană față de speciile din familia Ophidiidae.

Surse: Encyclopedia Britannica, BBC, The University of Aberdeen