Holoportation – Microsoft prezintă comunicațiile holografice

Holoportation
Holoportation – realitate augmentată prin HoloLens

Folosind HoloLens, Microsoft Research a imaginat o nouă modalitate de comunicare ce pare desprinsă dintr-un film științifico-fantastic. Holoportation ar putea fi descris ca un apel video în care interlocutorii se văd în direct sub formă de holograme prin intermediul HoloLens. Până să înlocuiască Skype, HoloLens și Holoportation au de parcurs un drum destul de lung și nu vor ajunge prea curând la utilizatorii obișnuiți. Totuși, Microsoft reușește să ne ofere, încă o dată după Immersion Room și RoomAlive, o idee despre cum ar putea arăta tehnologiile viitoare de comunicare și divertisment.

HoloLens a fost prezentat anul trecut drept „primul computer holografic”, iar Microsoft a continuat să dezvolte o serie de proiecte în cadrul diviziei de cercetare (Microsoft Research). Interactive 3D technologies (I3D) este unul dintre grupurile care explorează posibilitățile de a folosi HoloLens în aplicații de realitate augmentată, iar printre proiecte se află și Holoportation.

Folosind un sistem sofisticat de captură și procesare video, Holoportation generează în timp real o imagine tridimensională a unei persoane, pe care o afișează cu ajutorul HoloLens în câmpul vizual al interlocutorului. Astfel, persoane aflate în locații diferite, pot interacționa ca și cum ar fi în aceeași încăpere. În clipul următor, Microsoft demonstrează de ce este capabil sistemul și care ar fi posibilitățile de utilizare.

Pentru moment, Holoportation este în stadiul de cercetare și nu va ajunge prea curând în casele noastre. În perioada următoare, Microsoft intenționează să ofere HoloLens dezvoltatorilor de aplicații din afara companiei, prețul dispozitivului fiind de 3000 Dolari. Probabil vor mai trece 2-3 ani până la lansarea HoloLens pentru publicul larg, iar Holoportation ar putea deveni realitate în următorii 5-10 ani. Chiar și așa, este singura modalitate prin care ne-am putea „teleporta” în viitorul apropiat.Clipurile următoare prezintă alte modalități de utilizare HoloLens imaginate de Microsoft.

Project X-Ray demo on Microsoft HoloLens

Microsoft HoloLens for education

Microsoft HoloLens & NASA OnSight

Project Sidekick – NASA & Microsoft develop HoloLens for space

Sursă: Microsoft Research