HomePod, calul troian Apple

HomePod
HomePod controlează toată casa / imagine Apple

Apple a prezentat HomePod, iar mulți s-au grăbit să-l descrie drept „difuzor inteligent” sau „boxă inteligentă cu Siri”. Alții i-au ironizat aspectul ce ar aminti de multe obiecte casnice fără design deosebit. Puțini realizează însă potențialul pe care îl oferă HomePod în viitoarele case inteligente. Împreună cu platforma Apple HomeKit și dispozitivele compatibile, „difuzorul” va permite utilizatorilor să controleze întreaga casă.

În timpul prezentării oficiale, Apple a insistat pe calitățile audio ale HomePod, „sunetul incredibil” și accesul la vastul magazin iTunes. E puțin probabil ca Apple să îi convingă pe adevărații audiofili, iar boxe Bluetooth, Wi-Fi sau cu asistent vocal există deja. Ceea ce are HomePod deosebit este compatibilitatea cu Apple HomeKit, menționată sumar la finalul prezentării.

HomeKit este o platformă software lansată odată cu iOS 8 în iunie 2014. Aceasta permite conectarea și controlarea dispozitivelor inteligente din casă prin intermediul aplicației Home și asistentului vocal Siri. Spre deosebire de alte soluții similare, producătorii care vor să lanseze dispozitive compatibile trebuie să licențieze tehnologia de la Apple și să respecte standardele impuse. Printre acestea, cel mai important ar putea fi criptarea datelor.

La început, HomeKit nu a atras prea mult interes. Acum însă, există o multitudine de accesorii compatibile; de la becuri, întrerupătoare și prize, până la uși, încuietori și termostate. Toate acestea pot fi controlate de la distanță prin intermediul aplicației sau unei comenzi vocale. Prin lansarea HomePod, Apple realizează practic o interfață pentru casa inteligentă dotată cu accesorii compatibile HomeKit.

Chiar dacă Google Home și Amazon Echo oferă servicii similare, Apple se poate lăuda, cel puțin până acum, cu o securitate sporită. Fapt evidențiat de atacul informatic asupra companiei Dyn folosind botnetul Mirai și o mulțime de dispozitive Linux, ori recentul atac WannaCry asupra calculatoarelor cu Windows. În 15 secunde, Apple explică cum ar trebui să vadă utilizatorii diferența între un telefon cu Android și iPhone.

Dacă adăugam și partenerii exclusivi pentru HomeKit, precum Elgato, putem să bănuim că HomePod va reuși să convingă mulți clienți de siguranța și ușurința configurării unei case inteligente. Nu ai vrea ca altcineva să îți deschidă ușa de la garaj sau să îți controleze centrala termică, iar Apple va susține că îți poate garanta asta. În concluzie, deși HomePod este prezentat doar ca „un difuzor”, în viitor ar putea să fie centrul multor case inteligente. Să sperăm că și sigure.